Heel bestuurlijk Nederland is druk met energie. Langzaam maar zeker komen de gevolgen van het tekenen van het Akkoord van Parijs binnen. Nu nog op gemeenlijk en regionaal niveau, maar het gaat straks voor inwoners ook iets betekenen.

In het akkoord van Parijs is afgesproken dat we in 2050 nationaal tenminste 49% minder CO2 zullen uitstoten. Om dat te bereiken moeten nu de eerste maatregelen getroffen worden. De eerste stap is dan –zo gaat dat in bestuurlijk Nederland- dat er een notitie komt met de beschrijving van het proces. Die notitie was aan de orde in de commissievergadering van 4 april. We zijn dus nog lang niet op het punt dat we moeten afspreken hoe en waar er windmolens of zonneweides in Vught moeten komen, hoe de isolatieopgave wordt vorm gegeven en hoe we omgaan met het leveren van warmte aan huizen en bedrijven. Dat zijn wel allemaal zaken die om een antwoord vragen. Om tot een resultaat te komen is er overleg nodig. De notitie geeft aan hoe de verschillende overlegstructuren worden vorm gegeven, wanneer er wat klaar moet zijn etc.

Unaniem standpunt Vughtse Gemeenteraad

Het is een pluspunt om te constateren dat over dat proces in de raad geen verschillen van mening bestaan. Alle partijen zijn zich blijkbaar bewust van het feit dat er werk verzet moet worden en gaven aan het stuk als hamerstuk in de raad te willen behandelen.

De Vughtse burger “meenemen” in het proces

Wij maakten nog wel een opmerking over de communicatie. In het proces is uitvoerig beschreven hoe de communicatie tussen de verschillende bestuursorganen moet plaatsvinden. Wat wij echter missen is een intensieve communicatie naar de burger. In het document wordt dat gezien als een taak van de gemeente. Op zichzelf is dat juist maar de (korte) historie nu leert dat het van zeer groot belang is dat de burger vanaf het begin wordt “meenomen”. Wij vragen daar extra aandacht voor, ook aan het begin van het –ongetwijfeld ingewikkelde- proces.