In de gemeenteraad is op 19 mei het zon- en windbeleid voor de komende periode in Vught vastgesteld. Dat betekent dat de raad heeft ingestemd met o.a. de volgende besluiten:

De voorgestelde werkwijze om te komen tot een beleidskader voor de grootschalige opwek van zon- en windenergie op Vughts grondgebied. De aanwijzing van zoekgebieden voor zon- en windenergie waar goed en op detailniveau gekeken gaat worden of daar opwek met wind dan wel zon mogelijk is. Dat “kijken op detail” gaat middels een milieueffectrapportage (MER). Het mandateren van het college om vooruitlopend op het opstellen van de MER de ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ uit te voeren en heeft daar het geld voor beschikbaar gesteld.

Samengevat

We gaan onderzoek doen naar wat er kan en als we weten wat er waar kan zullen we keuzes maken. Het is nogal een technisch verhaal maar wel nodig om op een verantwoorde manier tot besluiten te komen. En die besluiten zijn niet mals. Zowel windmolens als zonnevelden zijn onderwerpen die maatschappelijk terecht veel discussie oproepen. Maar als we willen voldoen aan de akkoorden van Parijs en de besluiten die vervolgens daar internationaal op genomen zijn – en dat wil PvdA-GroenLinks – dan zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Voor de komende periode zal dat nog spannend genoeg zijn.

Als je nog wat details wilt over de besluiten: ik poog hieronder enige toelichting te geven.

Het beleidskader

Dat is qua begrip nog overzichtelijk: wat zijn de voorwaarden en kaders als we grootschalige opwek in Vught gaan toepassen?  Niet de vraag of we grootschalig gaan opwekken is aan de orde. Dat besluit is al genomen toen de Regionale Energie Strategie (RES) werd vastgesteld. Daarin hebben we besloten dat we gaan pogen aan de opdracht van het rijk te voldoen door 60% van de gevraagde elektriciteit op te wekken door zon op grote daken toe te passen en de overige 40% door windmolens of door (grote) zonnevelden. De voorkeur van het college en van ons gaat uit naar windmolens om de vraag naar ruimte zo veel als mogelijk te beperken.

De “zoekgebieden”

Er is een eerste verkenning gedaan waarbij gekeken is of er op het eerste gezicht wettelijke beperkingen zijn om op plekken in Vught grootschalige systemen voor opwek te realiseren. Die beperkingen zijn er natuurlijk; je kunt geen windmolen of zonneveld plaatsen in het centrum van een van de dorpen, om maar een voorbeeld te noemen. Die eerste verkenning heeft een aantal gebieden opgeleverd waar -nog steeds op het eerste gezicht- mogelijkheden zijn. Dat wil niet zeggen dat in die gebieden dus echt iets gaat gebeuren. Het detailonderzoek moet daarvoor eerst gedaan worden. Als daaruit blijkt dat er mogelijkheden zijn, dan komt pas aan de orde of we dat ook willen. Om het simpel te zeggen: eerst kijken wat er kan, dan pas een keuze maken wat het wordt.

De Milieueffectrapportage (MER)

De MER die er gaat komen (formeel is het een planMER) is een vastgestelde manier van kijken naar de gevolgen voor mens, dier, milieu, geluid en landschap van een plan. Dat is nogal ruim. Eerst komt er daarom een proces waarin wordt gekeken tot welke “diepte” de MER gaat kijken. Dat heet de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Het is de bedoeling dat de planMER medio 2023 (!) er zal zijn. Met de gegevens uit die rapportage is het mogelijk de keuzes die gemaakt moeten worden op een goede manier te nemen.

Bent u er nog? Respect! ;>))

https://www.pvda-gl.nl/zorgvuldig-aan-de-slag-met-zon-en-windbeleid-vught/Ton van der Vossen

Het bericht Zorgvuldig aan de slag met Zon- en Windbeleid Vught verscheen eerst op PvdA-GroenLinks.