Leefbaarheid & Zorg in  Westerveld:

Als PvdA Westerveld hebben wij ons altijd verbonden gevoeld, met mensen die een extra steun(tje) wel kunnen gebruiken. Iedereen moet natuurlijk de kans krijgen volwaardig mee te draaien in onze samenleving. In ons verkiezingsprogramma hebben wij daarom breed uitgelegd wat wij allemaal van plan zijn de komende vier jaar. Ook op het gebied van zorg en welzijn. Natuurlijk willen wij voor iedereen goede zorg, die toegankelijk en goed bereikbaar is. Maar mensen moeten zich ook goed en prettig voelen in Westerveld: het zogenoemde welbevinden. Natuurlijk vinden wij het ook belangrijk dat de zorg betaalbaar is en blijft, dus het liefst zonder en anders met zo min mogelijk eigen financiële bijdrage. Uiteindelijk willen wij niet dat mensen zorg gaan mijden, omdat ze het niet kunnen betalen.

Wat is er gedaan in de afgelopen raadsperiode?

Wij hebben de afgelopen vier jaar in Westerveld dan ook flink meegedaan, om de zorgtaken die van de rijksoverheid naar de gemeente kwamen zo goed mogelijk op te nemen in de gemeentelijke werkzaamheden. Wij denken daarin toch een aantal belangrijke doelen gehaald te hebben zoals daar zijn: • introductie van een onafhankelijke cliëntondersteuner, die naast onze inwoners staat en hen raad en daad helpt. Ook de buurtnetwerk gedachte is hierbij van belang. • Aandacht voor de kleinere aanbieders bij de inkoop van zorg. • Extra veel aandacht voor bestrijding van laaggeletterdheid. Laaggeletterden staan bij veel maatschappelijke onderwerpen al snel op achterstand.

Waar willen wij de komende periode aan gaan werken;

Bovenstaande zijn een aantal van de bekende zorggebieden, waar wij als PvdA veel aandacht en zorg aan besteden en welke wij nog verder willen verbeteren. Ook zijn zaken als lokaal onderwijs en voorzieningen noodzakelijk om mensen in onze dorpen het gevoel te geven in een volwaardige omgeving te wonen. Hierdoor zal hun gevoel van welzijn groeien. Over al deze onderwerpen zult u van ons horen in de nabije toekomst

Maar er is ook nog iets anders, genoemd de inclusie agenda. Inclusie betekent dat mensen met een beperking meedoen in de samenleving, en erbij horen. In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking precies dezelfde dingen doen als mensen zonder beperking. Bijvoorbeeld zelfstandig reizen, zelfstandig stemmen en zelf beslissen waar ze wonen en naar school gaan. Misschien denk je nu: ‘Ja, maar dat kan nu toch ook al?’ Er zijn immers scholen voor speciaal onderwijs, woonvoorzieningen voor mensen met een beperking en er is reis assistentie voor mensen in een rolstoel die met de trein reizen. Maar dit zijn geen voorbeelden van inclusie. In een inclusieve samenleving zijn er geen speciale voorzieningen voor mensen met een beperking.

Alle voorzieningen zijn toegankelijk voor iedereen en iedereen kan er zelfstandig gebruik van maken. Dit is een onderwerp waar wij ons in de komende raadsperiode sterk voor willen maken. Wij willen daarbij het volgende nastreven:

Toegankelijkheid wordt de norm, ontoegankelijkheid de uitzondering.

Onze maatschappij en ook de PVDA heeft daarin nog een lange weg af te leggen, maar de tijd is nu aangebroken om aan dit doel te werken. Als PvdA willen wij ons hiervoor de komende vier jaren sterk maken.

Lokale Werkgelegenheid.

Uiteraard weten wij van de PvdA ook dat onze wereld groter is dan de gemeente en dat veel inwoners van onze gemeente buiten onze gemeente werkzaam zijn. Toch willen wij dat de werkloosheid ook lokaal beter opgepakt wordt. Dit geeft mensen die woonachtig zijn in onze gemeente en werkzoekend zijn, nog meer kansen op werk. Dit komt uiteindelijk de hele gemeente ten goede. Er zou bijvoorbeeld een samenwerkingsverband met de ons omliggende gemeenten gevormd kunnen worden, waarbij een lokale werkzoekenden registratie gevormd kan worden. Alle banen die in deze regio beschikbaar zijn (en komen) worden dan indien mogelijk eerst ingevuld uit deze lijst.

Ook kan er aan baanlobby gedacht worden, waarbij werkenden een werkzoekende meenemen naar hun werk om te laten zien wat het werk inhoudt. Je ziet steeds meer dat bedrijven moeilijker aan geschikte mensen kunnen komen. Indien er dan nog vraagtekens zijn bij kandidaten, kan de gemeente in samenwerking met de IGSD kijken of iemand (bij)geschoold kan worden. De regie zal echter veel meer bij de lokale gemeenten moeten liggen, nu ligt die teveel op afstand.

Henri Jansen, Vledderveen, nr 2 en kandidaat wethouder,

PvdA, lijst 3

Mijn naam is Henri Jansen en ik ben geboren in 1957. Ik ben getrouwd met Gerda en heb twee kinderen een van 17 Jaar en 1 van 15 jaar oud. Wij wonen alweer bijna 20 jaar in de gemeente Westerveld op de grens Wilhelminaoord, Vledderveen. Ik heb een bedrijf, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid. Daarnaast doe ik advieswerk op verschillende beleidsterreinen en werk ik als intermediar/tussenpersoon voor bedrijven. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik mijn eigen werktijden in kan delen en kan daarom ook tijd steken in de lokale politiek. Ik hoop na de komende verkiezingen dan ook weer een rol te mogen spelen in de politiek van onze gemeente.

https://westerveld.pvda.nl/nieuws/toegankelijkheid-wordt-norm-ontoegankelijkheid-uitzondering-henri-jansen/

Het bericht “Toegankelijkheid wordt de norm, ontoegankelijkheid de uitzondering”. Henri Jansen. verscheen eerst op PvdA Westerveld.