Het college van B&W van Westland heeft spijt van de gang van zaken rond de extra raadsvergadering van 14 augustus 2018. Dat werd duidelijk in het door D66 Westland aangevraagde interpellatiedebat van dinsdag 18 september. De gemeenteraad werd buitenspel gezet doordat procedures overboord werden gegooid en de vergaderstukken door de raad niet vooraf konden worden ingezien.

“Het is fair dat het college zich dit aantrekt, de hele raad was immers verbolgen over de gang van zaken rondom de extra raadsvergadering”, aldus fractievoorzitter Benjamin Hofland. “Binnenkort ontvangen we het nieuwe collegewerkprogramma. Laten we dat beschouwen als een nieuwe start, maar ook hier zullen we het college positief-kritisch blijven volgen.”

————————————————————————————————————–

Bijdrage van fractievoorzitter Benjamin Hofland bij het interpellatiedebat op 18 september 2018 over de gang van zaken rond de extra raadsvergadering van 14 augustus 2018

Het zal niemand in Nederland ontgaan zijn: midden in de warmste zomervakantie sinds mensenheugenis werd de gemeente Westland landelijk nieuws door een geheime raadsvergadering over een onderwerp waar niemand iets van wist en het zeker niet over mocht hebben. Als raadslid moest je erg je best doen om de vele microfoons te ontwijken en ondanks alles duurde het precies 24 uur voordat juist dát gebeurde wat het college zo angstvallig had willen voorkomen.

D66 Westland is ontstemd over de gang van zaken rondom de raadsvergadering van 14 augustus. Op 21 maart hebben de inwoners van Westland gesproken, met deze gemeenteraad tot gevolg. Hiermee heeft de Westlandse inwoner zijn vertrouwen gesteld in deze 39 raadsleden. D66 is een partij van vertrouwen. Eén van onze richtingwijzers luidt: ‘Vertrouwen in de eigen kracht van mensen’. Wij benaderen inwoners, andere raadsleden, maar ook het college dus vanuit vertrouwen. Vanavond moet blijken of dit vertrouwen, met name in het college, terecht is. Het heeft ons zeer verbaasd hoe angstig het college zich rondom de afgelopen raadsvergadering heeft opgesteld naar de buitenwereld. Dit is wat D66 betreft geen toonbeeld van het ‘open willen besturen’ zoals het Westlands Akkoord beschrijft.

In tegenstelling tot wat het Reglement van Orde voorschrijft, was er 48 uur van tevoren géén agenda voor de raadsvergadering, waren er géén stukken voor de raadsvergadering en was er dus géén duidelijkheid over de inhoud van de raadsvergadering. De media en vooral het hoogste gezag binnen Westland, de gemeenteraad, tastten in het duister.

Na veelvuldig bellen en mailen door diverse raadsleden en fractievoorzitters kwam er uiteindelijk een overleg om de fractievoorzitters één uur voor de raadsvergadering in te lichten. Het zal het college in dat overleg en de raadsvergadering die daarop volgde, niet ontgaan zijn dat de fracties niet te spreken waren over deze ongebruikelijke manier van informeren. Diverse fracties uit de coalitie en oppositie hebben zich uitgesproken tegen de manier van werken van het college en bijna als klap op de vuurpijl werd er doodleuk medegedeeld dat vergeten was na te denken over de spelregels die we samen hebben opgesteld in het Reglement van Orde.

In de 24 uren die volgden, bleek dat er alsnog een aanvraag voor een omgevingsvergunning was ingediend voor de vestiging van arbeidsmigranten op Honderdland, en wel door een ándere ondernemer dan degene die oorspronkelijk een aanvraag had ingediend. Hiernaast werd er in een interview door het college meegedeeld dat raadsleden niet geïnformeerd waren om te voorkomen dat de informatie vroegtijdig naar buiten zou komen. En om de gemeenteraad nog meer te kakken te zetten, stond er in een memo van 22 augustus dat het college het Reglement van Orde keurig gevolgd had, maar dat de gemeenteraad te laat heeft geschakeld. Voor zover er al sprake was van excuses op 14 augustus, werd dit op 22 augustus weer volledig teruggedraaid. De gemeenteraad werd weer voorgesteld als het onwetende jongetje dat boos naar anderen wijst.

In de weken die volgden, kwam er meer informatie aan het licht. De nieuwe aanvrager NL Jobs had volgens het college op tijd de aanvraag ingediend en de ondernemer besloot de diverse fracties langs te gaan om de plannen te presenteren. In deze gesprekken werd duidelijk dat NL Jobs al langer bezig was met deze locatie en dat dit ook geen geheim was. Niet veel later werd duidelijk dat Westbrick de partij was die als eerste een aanvraag had gedaan en die later weer had ingetrokken. Deze ondernemer deed gisteren een boekje open over hoe het college in de optiek van Westbrick had geopereerd. De ervaringen van deze twee ondernemers roepen de gedachte op in hoeverre het college zich in deze casus heeft opgesteld als betrouwbare overheid.

D66 Westland is verbaasd over de manier van opereren van het college rondom het voorbereidingsbesluit en is van mening dat het college de gemeenteraad tijdelijk buitenspel heeft gezet. Hierbij vraagt D66 Westland zich af of de juiste informatie op 14 augustus op tafel lag en of er niet iets achter is gehouden.

Voor deze eerste termijn heeft D66 Westland zodoende een aantal vragen aan de wethouder.

Benjamin Hofland fractievoorzitter D66 Westland 18 september 2018