Bijdrage van fractievoorzitter Benjamin Hofland bij het vaststellen van het Afvalplan Westland op 9 juli 2019.

Er zijn maar weinig onderwerpen waarbij onze inwoners bijna elke dag in aanraking komen met de gemeente. Het afvalbeleid is er daar één van. En dan gaat het niet alleen om een of meer kliko’s in de voortuin, maar ook om zwerfafval op straat, prullenbakken in winkelcentra en bij bushaltes, of de na lang aandringen eindelijk verschenen eerste peukentegels bij de strandopgangen.

De fractiespecialisten hebben in de raadswerkgroep Afval tot op detailniveau gediscussieerd over maatregelen om het Westlandse afval zo milieuvriendelijk mogelijk te verwerken tegen de laagst mogelijke kosten voor inwoners en bedrijven. Deze zeer nuttig gebleken manier van werken heeft een beleidskader Afvalstoffen opgeleverd waarin van elke Westlander wordt gevraagd om verantwoordelijkheid te nemen voor het verwerken van het afval dat wij met zijn allen zélf produceren.

Misschien is het wel zo, zoals andere fracties beweren, dat nascheiding de toekomst is en dat nascheiding veel beter is dan wat we nu met zijn allen bedacht hebben, maar voorlopig is het nog toekomst. D66 Westland is niet bereid om achterover te leunen en te wachten tot deze glorieuze toekomst aanbreekt. Er moet nú iets gebeuren, anders verzuipen we binnenkort in ons eigen afval.

Dat betekent dat ook wij kiezen voor het scenario waarbij plastic, blik en drankverpakkingen apart van het restafval worden ingezameld en waarbij volop wordt ingezet om de bewustwording van het scheiden van afval bij de bevolking te doen toenemen. Daarom daag ik de wethouder en de afdeling voorlichting uit om morgenochtend al het eerste bericht te publiceren dat etensresten gewoon bij het GFT kunnen. Als iedereen dat doet, scheelt dat al enorm in de vulling van de grijze container. Ik ga ervan uit dat de wethouder deze uitdaging zo meteen met beide handen aanneemt.

Bij ons thuis gaan de etensresten al bij het GFT en brengen we plastic, papier en glas weg naar verzamelcontainers. De grijze bak is daardoor aanmerkelijk leger geworden. We slaan soms zelfs een ophaalronde over omdat de bak bij lange na niet vol zit.

Dan is dit hét moment om over luiers te beginnen. Hét thema van de afgelopen weken als het gaat om restafval. Als alles volgens planning verloopt liggen er vanaf half november bij ons ook dagelijks vers gevulde luiers in de grijze bak. Dat betekent dat wij nog beter gaan letten op de afvalscheiding, want het zal ons niet gebeuren dat die bak binnen drie weken overloopt. En als de wethouder besluit om een proef met wasbare luiers te gaan doen, dan heeft hij bij deze de eerste aanmelding binnen.

Samenvattend, D66 is akkoord met het voorgestelde scenario. Wij vinden dat elke Westlander verantwoordelijk is voor een goede afvalverwerking. Dat geldt voor het goed scheiden van afval, maar ook voor het voorkomen van zwerfafval. Dat komt niet van de kaboutertjes maar gewoon van ons Westlanders.

Een beter milieu begint bij jezelf.

Benjamin Hofland fractievoorzitter D66 Westland 9 juli 2019