Door Harm van der Wilt, Lia Noorthoek op 22 juni 2019 om 13:25

Woerdenaren (aan de slag) met energie!

De energietransitie is een veel besproken onderwerp en voor ons als fractie een flink dossier. We zullen een groot deel van onze energie lokaal moeten gaan opwekken, samen met de gemeenten om ons heen. Het gaat om een enorme hoeveelheid energie, voor zowel huishoudens als industrie. Maar de energietransitie is meer dan grote overheidsplannen alleen.

Donderdagavond hebben Lia en Harm in samenwerking met de griffie een informatieavond georganiseerd over initiatieven van bewoners rondom het opwekken en besparen van energie. Initiatieven van zowel binnen als buiten Woerden. Het verzorgen van roadshows om inwoners te informeren, warmtescans maken om te checken of je huis goed is geïsoleerd. Bijzonder om te zien hoeveel energie en tijd mensen erin steken om hun omgeving te helpen verduurzamen! Zo heeft een initiatief, Energiegroep Woerden, bijvoorbeeld inzichtelijk gemaakt hoe je gratis of zonder al te hoge kosten energie kunt besparen. Ook de gemeente is via jouwhuisslimmer.nl actief.

Alles wat je bespaart, hoef je niet op te wekken. Bovendien gaat je energierekening omlaag. En wat we op grote schaal aan energie moeten opwekken, kan door middel van een lokale energiecoöperatie geld opleveren voor de Woerdense gemeenschap (en daarmee bedoelen we ook de dorpen), mits deze wordt opgericht. Zo kan iedereen meeprofiteren. Iedere inwoner, zij het voor een groot of klein bedrag, kan investeren en zo een gelijke stem hebben in de coöperatie. Rente over je investering? Uiteraard. Samen een buurtfeest van organiseren? Kan ook. Geld steken in voorzieningen voor iedereen? Het gebeurt al in andere plaatsen. Hoe meer je opwekt, hoe meer je verdient. Je beslist samen wat er met het geld gebeurt. Het ontwerp-klimaatakkoord kent niet voor niets de regel: 50 procent lokaal eigenaarsschap. De energietransitie geeft ons de kans om het hele energiesysteem opnieuw in te richten. Energie en geld besparen, lokale initiatieven stimuleren en lokaal eigenschap, dat is hoe wij de energietransitie zien.

Wil je zelf al aan de slag? Vind twee of drie gelijkgestemden en fiets een rondje door je dorp of wijk. Vindt een dak van een kerk, school of ander pand dat er nog wel een tijdje staat, kom in contact met de eigenaar en mik er samen zonnepanelen op. Er zijn genoeg organisaties met ervaring die erbij kunnen helpen. Hoe meer we binnen onze stad en dorpen kunnen opwekken, des te minder we het daarbuiten hoeven te doen!