https://zaltbommel.christenunie.nl/k/n6189/news/view/1277571/1046610/CU ZaltbommelTijdens de raadsvergadering van 4 juli 2019 heeft de fractie van de ChristenUnie een bijdrage geleverd met betrekking tot de Perspectiefnota (Voorjaarsnota)

Voorzitter,

Voor u een beetje een beladen dag na de keuze voor een voordracht voor een nieuwe burgemeester. Er komt nog wel een tijd van afscheid nemen, maar ik kan het niet laten om onze waardering voor uw invulling van de taak als waarnemend burgemeester uit te spreken. Als persoon en als burgemeester, voor zover dat te scheiden is. En voor de band die er mag zijn. De rest komt later wel…

De perspectiefnota: Fijn dat we vooraf toelichting kregen en goed dat er een duidelijk document ligt. Goed ook dat er vanuit de reserves gekozen wordt om te investeren in de gemeente Zaltbommel, met een evenwicht tussen de dorpen en de stad.

Het grootste zorgpunt: Jeugdzorg, geldt voor alle gemeentes in Nederland. De ChristenUnie waardeert  het dat het door de gekozen aanpak in Zaltbommel binnen de perken blijft, en dat het rapport 213a aangeeft dat er belangrijke besparingen mogelijk zijn. We hopen dat dat niet te optimistisch is, en hopen dat de landelijke politiek hierin ook haar verantwoordelijkheid neemt. Goed dat er in ieder geval voldoende reserve genomen wordt. Maar achterliggend en zeker zo belangrijk is de vraag waarom de vraag naar hulp, en zeker bij jongeren, zo toeneemt.  We weten het: de melding is laagdrempeliger en dat is goed, maar dit lijkt structureel. Vraag: Is er daar onderzoek naar gedaan, en zijn hier preventief zaken in gang gezet?

Mooi ook dat de lasten gelijk kunnen blijven (OZB) (behalve natuurlijk de inflatiecorrectie) en dat we geen bibliotheken of het zwembad hoeven te sluiten, of de bouw stop moeten zetten (akties die verschillende gemeenten moesten nemen) maar zelfs kunnen investeren in verbeteringen in onze gemeente.

De perspectiefnota als aanzet naar de begroting is ook een goede gelegenheid om onze aandachtspunten onder de aandacht te brengen en naar de voortgang te vragen. Zoals u van ons gewend bent…

Bereikbaarheid en efficiency van de gemeente als organisatie  hebben we vaker ter sprake gebracht. Mooi dat daar nu in geïnvesteerd wordt. Vraag: Volgt er ook binnenkort weer een meting over die bereikbaarheid? In combinatie met de laaggeletterdheid zagen wij in Eindhoven en Rotterdam een mooi initiatief: beeldbrieven. Wij willen met anderen een motie indienen om hier ook in onze gemeente mee te kunnen werken, en om daar met de begroting een voorstel voor te ontvangen.

Ook laaggeletterdheid staat op de agenda. Vraag: Wil het college daar ook de verbinding zoeken/ houden met stichting het Kompas? Welke functie ziet u daar voor hen? Een ander aandachtspunt, dat we niet terug zien komen is het op zoek gaan naar armoede/ achterstand. Voor de eenzaamheid is er een initiatief, maar verder zien we daar nog weinig van terug. Vraag: Wat gaat het college hieraan doen, of wat gebeurt er al?  Ook op het gebied van opvoedings- en relatieondersteuning (preventie dus) zien we in deze nota geen initiatieven. Vraag: Mogen we dat nog verwachten? Hoe wordt dit vormgegeven?

Een paar weken geleden hebben we schriftelijke vragen gesteld over personen met verward gedrag. In de beantwoording zagen we dat er plannen in de maak zijn. Hiervan hangt overigens ook onze vraag omtrent wijk ggd-ers af.  Dit duurt wel erg lang, niet alleen volgens ons maar ook volgens de betrokkenen. En de urgentie is groot! Even ter controle: is dit plan afgelopen 1 juli naar de ketenpartners gegaan, en kunnen we behandeling dan 5 september of 3 oktober tegemoet zien? Vraag: Kan de wethouder dat toezeggen?

Verkeer:  hier hadden we een flink aantal vragen. Ik denk dat de wethouder dat heeft zien aankomen: gisteren kregen we een informatienota. Ik kan dus een aantal vragen schrappen…

Vorig jaar is het MIRT onderzoek van start gegaan met als doel maatregelen te realiseren om de capaciteitsproblemen op de A2 aan te pakken. Vanuit dat onderzoek is ons als gemeente ook gevraagd na te denken over aanvullende infrastructurele maatregelen in de Bommelerwaard. VRAAG: Kan het college aangeven wat zij naast de fietspaden en de hub functie van het station in dat overleg hebben ingebracht?

Rond de binnenstad van Zaltbommel is er nog steeds de vraag naar gelegenheid om (gratis) te parkeren. Goed dat we zien dat het college hier binnenkort met aanvullende voorstellen gaat komen.

We horen steeds meer geluiden van ongenoegen vanuit de kernen dat er parkeeroverlast wordt ervaren van werkbusjes en grotere voertuigen. De parkeervraag wordt groter en de capaciteit ontbreekt om de toenemende parkeerdruk op te vangen. We hebben dit issue vorig jaar ook al aangegeven. We zien dat het onder de aandacht van het college is. We dringen wel aan om snel te komen met concrete oplossingen. VRAAG: wanneer kunnen we als raad deze verwachten? Er moet nu toch iets gaan gebeuren.

Datzelfde geldt voor acties voor het beheersbaar maken van het verkeer op de dijken. VRAAG: wanneer komt het college met voorstellen?

We kunnen het ook vandaag niet laten: ook acties met betrekking tot de rotonde bij de Jumbo en het doortrekken van de Maas-Waalweg liggen nog steeds stil en hebben slechts een indicatie over wanneer dit nu concreet wordt. VRAAG:  wanneer kunnen we actie verwachten. Het duurt allemaal zo ontzettend lang!

De wachtlijsten voor een (sociale) huur- of koopwoning blijven lang. Vooral starters, sociaal zwakkeren, mensen met lage en zelfs middeninkomens zijn hier de dupe van. Er blijft weinig anders over dan of duur particulier te huren of uit de gemeente Zaltbommel te vertrekken. Vorig jaar hebben we dit ook al als zorgpunt aangehaald. De corporaties bouwen nog steeds niet veel en projectontwikkelaars ontwikkelen veelal te dure woningen. We zijn dan ook blij dat bijvoorbeeld in het plan van de Buitenstad nu ook betaalbare woningen worden gerealiseerd en dat er in Kerkwijk en Nederhemert concrete plannen zijn. Daarmee zijn we er echter nog lang niet. Het wordt tijd dat gemeente, corporaties en projectontwikkelaars maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen om voor alle doelgroepen woningen te realiseren. VRAAG: deelt het college deze zorg van de ChristenUnie en wat gaat zij eraan doen om dit onder aandacht en uitvoering te brengen bij de corporaties etc.

Wat ook in de bijeenkomsten in Kerkwijk en Nederhemert naar voren kwam is de vraag naar seniorenwoningen (of beter levensloopbestendige woningen). Die vraag horen we meer bijvoorbeeld in Nieuwaal. VRAAG: welke plannen heeft het college om voor deze doelgroep passende woonvormen te vinden?

Hoe staat het met de plannen rondom het Hospice?

De reclame op allerlei plaatsen en de verrommeling blijft ons een doorn in het oog. We mogen merken dat er een en ander gebeurt, vooral langs de Heemstrabaan. Graag doorzetten!

Complimenten voor de inzet op en het voorgestelde budget voor het herdenken in 2020 van 75 jaar vrijheid. Gisteravond mocht ik op een inloopavond daarvan zijn: mooi dat er zoveel belangstelling voor is, en mooi dat er zoveel leuke plannen ontwikkeld worden. We zien er naar uit!

Ook verder is de ChristenUnie goed te spreken over de plannen. Er wordt veel geïnvesteerd in de interne organisatie, ongeveer 3 ton. Veel ook in onderzoek sociaal domein, ongeveer 1,5 ton, en ook dat is nodig gezien de genoemde mogelijkheden van het rapport. Ook 2,5 ton in onderzoek voor verkeer. Bij elkaar veel geld..   Een waarschuwing kan ik niet laten:  er staan veel onderzoeken en pilots in deze nota. We snappen dat verschillende nodig zijn , maar willen waarschuwen voor de Zaltbommelse valkuil: veel onderzoek maar weinig aktie. Daar waren we nu net een aantal jaren van af. Maak het snel concreet en hou het momentum!

We danken het college en de organisatie voor de presentatie van de plannen en wensen hen wijsheid en Gods zegen toe bij het omzetten er van in beleid en uitvoering.