Fysiek of digitaal, wat is Raadzaam? To be, or not to be (there) Gisteren op 17 december 2020 kwam de Raad van Zeewolde voor het laatst bijeen in dit bewogen jaar. Het CDA was een opvallende afwezige tijdens deze vergadering. In deze tijden moeten er keuzes worden gemaakt die zeer tegenstrijdig kunnen zijn. Maak je een morele keuze door thuis te blijven, net zoals dit nu aan de inwoners van Nederland wordt gevraagd, of kies je voor de plicht die bij je taak als Raadslid hoort; in Raadszaal aanwezig zijn voor de vergaderingen. D66 koos voor het laatste. Ons inziens is dit het beste voor Zeewolde. Een keuze die je niet zomaar maakt en daarom kunnen wij ook wel de eventuele twijfel en uiteindelijke beslissing van het CDA best wel begrijpen.

Momenten van zorg…? Een gedenkwaardige avond dus, die ook wel weer in de geschiedenisboeken kan! En juist die geschiedenis van Zeewolde moet kunnen worden vastgelegd. Daarom zijn wij blij met het ‘binnenhalen’ van de motie ‘Bescherm je erfgoed’ Er komt nu een onderzoek naar het erfgoed van Zeewolde. Straks kunnen wij panden, kunstwerken, dorpsaangezichten en zichtlijnen beschermen die belangrijk zijn voor het karakter van Zeewolde. Wij zijn nu eenmaal een groeiend dorp en dat blijven wij graag doen. Echter het oorspronkelijke karakter van Zeewolde mag best behouden blijven. D66 kijkt met gepaste trots terug op het succes van deze motie. De motie werd mede ingediend door de ChristenUnie, het CDA en BurgerBelang en werd ook unaniem (dus alle Raadsleden vóór) aangenomen. Zo krijgt Zeewolde, al heel vroeg, haar eigen Monumentenzorg.

Zeewolde twee… Bij Oosterwold gaan we ondertussen wel over naar stap twee. Daar gaan we richting fase II. Bouwen op grondgebied van Zeewolde. Over zo’n 20 jaar hebben we daar een grote kern erbij. Dit is nodig voor de krappe woningmarkt en een mooi stuk voor echte pioniers. De komende tijd houden wij hier ook nauwlettend de ontwikkelingen in de gaten, maar wij zijn blij dat er lering wordt getrokken uit de ervaringen van gemeente Almere.

Van kinderboerderij tot woningen er bij. Als het om wonen gaat vinden wij het belangrijk, dat ook starters kansen krijgen. Daarom werden de eerder aangenomen moties rondom de woonvisie nog weer even naar boven gehaald, bij de plannen rondom het Vlierbesplein. Een schitterend project, die door middel van participatie, in lijn met de aankomende omgevingsvisie tot stand is is gekomen. Wij zouden daar graag een zelfbewoningsplicht en een anti-speculatie beding zien. De deuren daar naar toe zijn zeker al geopend. Zo lazen zij dit in de memo, die wij hebben gekregen nav de moties in juni. Echter gaan wij hier het komende jaar nog verder op in.

Geen terras, geen geld in kas De horeca ondernemers, weke hun tafels en stoelen buiten op gemeentegrond willen plaatsen, zijn hiervoor een overeenkomst aangegaan met de lokale overheid. Ze betalen hiervoor een jaarlijkse huur. Wat nu, wanneer de overheid zegt: “gezien het besmettingsgevaar moet je de deuren sluiten en mag je jouw terras niet meer gebruiken”. Dan wil je die huur toch terug…..? De gemeente was de horeca bij de eerste ‘lock down’ wel tegemoet gekomen met een reductie van 50% op de huur. Dat er een tweede sluiting op zou volgen had niemand verwacht. Daarom had D66 samen met BurgerBelang een motie ingediend om de totale terrashuur van 2020 terug te betalen. We kregen de handen niet op elkaar; ‘alle ondernemers hebben nu eenmaal te lijden onder de beperkingen’ en ‘een sympathieke motie’ waren ongeveer de reacties. We hopen dat de politieke partijen later nog even sympathiek in de horeca worden ontvangen, zoals we dat altijd al gewend waren.

Voor nu kunnen wij terug kijken op een prima raadsvergadering, hebben wij ondernemers willen steunen in deze barre tijden en die wensen wij dan ook heel veel sterkte, maar vooral veel loyale inwoners van Zeewolde toe. Want immers met elkaar zijn wij Zeewolde. Dus sta in deze tijden voor elkaar klaar. Niet alleen voor de lokale ondernemers, maar hou ook je buurman of buurvrouw in de gaten. Respecteer elkaar en help elkaar waar kan.