Wat Kamerlid Linda Voortman betreft wordt het kabinetsplan waarbij mensen met een arbeidsbeperking onder het minimumloon moeten werken en geen pensioen opbouwen ingewisseld voor een alternatief van GroenLinks. Daarin behoudt deze groep zijn koopkrachten en pensioenrechten. Het GroenLinks-voorstel levert bovendien 10 duizend banen op, terwijl het kabinetsvoorstel voor loondispensatie helemaal niets doet voor de werkgelegenheid.

GroenLinks liet het Centraal Planbureau (CPB) deze week een alternatief plan doorrekenen waarbij het kabinet de door Voortman en de samenleving fel bekritiseerde korting op mensen met een arbeidsbeperking kan laten varen en geen extra middelen hoeft uit te trekken voor beschutte werkplekken.

De resultaten mogen er zijn: het CPB oordeelt positief op de haalbaarheid en houdbaarheid: er komen extra banen bij, mensen met een laag inkomen gaan er op vooruit, en de overheidsfinanciën verbeteren.

GroenLinks stelt voor om de maximum inkomensgrens op werkgeverspremies af te schaffen: nu betalen die premie over ten hoogste 55.000 euro per werknemer. In het alternatief van Voortman wordt die grens losgelaten en betalen werkgevers premie over het volledige inkomen van duurder personeel. De 4,1 miljard euro die dit oplevert, wordt ingezet om de werkgeverslasten op het minimumloon te verlichten.

De grootste winst zit volgens GroenLinks in de 10 duizend banen die het alternatief oplevert. Voortman: “Vorige week liet staatssecretaris Van Ark nog in Trouw weten dat ze loondispensatie inzet om meer mensen aan het werk te krijgen. Dat haar voorstel nul extra banen oplevert moet een teleurstelling zijn. Gelukkig dat er een alternatief ligt dat wel banen oplevert, socialer is en de overheidsfinanciën verbetert.”

De doorrekening van het CPB is hier te vinden.