Vandaag publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Planbureau hun analyse van de Hoofdlijnen van het Klimaatakkoord die deze zomer werd gepresenteerd. De conclusie: het halen van de doelen uit de Klimaatwet is mogelijk, maar dan zijn er wel snel politieke keuzes nodig. Tegelijkertijd blijkt uit mediaberichten dat vertraging van het sluiten van het Klimaatakkoord dreigt omdat de coalitie het niet eens kan worden.

GroenLinks-klimaatwoordvoerder Tom van der Lee reageert op de analyse van de planbureaus: “Dit is het moment voor politiek leiderschap. Vage plannen moeten snel concrete maatregelen worden. We kunnen ons geen oneindig uitstel van een klimaatakkoord veroorloven. De coalitie is aan zet: we moeten af van politiek taboes rondom het zwaarder belasten van CO2-uitstoot van de grote vervuilende industrie, het inkrimpen van de bio-industrie en het eerlijker betalen voor vervoer."

Politieke keuzes zijn niet alleen nodig om te zorgen dat Nederland de klimaatdoelen gaat halen, maar ook om te zorgen dat de rekening van de energietransitie bij het grote bedrijfsleven komt te liggen en niet bij burgers.

"Het kabinet moet nu richting geven aan een robuust en rechtvaardig klimaatbeleid en daarbij duidelijk maken dat de rekening van de energietransitie niet eenzijdig bij burgers mag komen te liggen. Klimaatrechtvaardigheid en het principe de vervuiler betaalt betekenen dat we van de grote vervuilende bedrijven een grotere bijdrage zullen moeten vragen.”