Vorige week bracht de Gasunie Transport Services (GTS) naar buiten dat voor de leveringszekerheid 14 tot 27 miljard kuub Gronings gas per jaar nodig is. Dat is nodig om te zorgen dat gezinnen en bedrijven in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland niet in de kou zitten en kunnen koken. Voor de veiligheid van Groningers adviseert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om maximaal 12 miljard kuub per jaar te winnen. Nu blijkt dat de Kamer een half verhaal kreeg over hoeveel Gronings gas per jaar opgepompt moet worden. Door meer gebruik van gasopslag en stikstofbijmenging kan de Groningse gaswinning lager. De vereniging gasopslag Nederland pleitte hier al eerder voor.

GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "Jarenlang werd ons voorgehouden dat de gaskraan in Groningen niet dicht kon, omdat onze bejaarden dan in de kou zitten. En nu blijkt dat we met veel minder gas uit het Groningerveld toe kunnen door meer gasopslagen en stikstoffabrieken in de vier landen in te zetten. GroenLinks wil dat minister Wiebes hier nu mee aan de slag gaat, zodat er komende winter al minder Gronings gas opgepompt kan worden."

Na de zware aardbeving in Zeerijp en het advies van het SodM is iedereen het er over eens: de gaswinning in Groningen moet snel richting 12 miljard kuub. Dat botst het huidige advies van GTS die zeggen dat in een warm jaar 14 miljard kuub nodig is en maximaal 27 miljard kuub in een koud jaar. Dat brengt minister Wiebes in een lastige positie. Nu blijkt dat GTS alleen uit gaat van het gebruik van eigen opslagcapaciteit in Nederland en er niet gekeken is naar mogelijkheden voor extra opslag in binnen- en buitenland. Wanneer deze worden ingezet dan kan er het hele jaar door buitenlands gas worden gemengd met stikstof en opgeslagen. Op deze manier kan er in de winter gebruik gemaakt worden van het opgeslagen gas en hoeft er dus minder gas omhoog gepompt te worden in Groningen. Uit een voorlopige schatting op basis van cijfers van Eneco, Taqa en Gasunie blijkt dat er mogelijk 6,5 miljard kuub kan worden opgeslagen. Er zijn dan wel aanpassingen van de opslagen noodzakelijk.

Van Tongeren gaat minister Wiebes vragen om onafhankelijk te laten onderzoeken hoeveel extra opslag en hoeveel extra stikstof capaciteit te verwerven is in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Dit, zodat komende winter de gaskraan in Groningen verder dicht kan.

Van Tongeren: "In deze tijden van Groningse gas ellende moet er zo efficiënt mogelijk omgesprongen worden met Gronings gas. In plaats van prijs- en marktsturing moet er gestuurd worden op het laagste verbruik van Gronings Gas."