Een van de kernkwaliteiten van Zoetermeer is het groene karakter. In tijden waar verdichting zorgt dat het groen onder druk staat, is het wat GroenLinks betreft belangrijk om te kijken of er andere manieren zijn om het groen te versterken. Zo worden in Utrecht alle bushaltes voorzien van een groen dak en daarnaast verduurzaamd met zonnepanelen en ledverlichting. Dat ziet GroenLinks ook graag in Zoetermeer. 

In eerste instantie lijkt het misschien symbolisch, maar het blijkt dat een groen dak op een bushokje wel degelijk meerwaarde heeft. Inwoners komen in aanraking met groen, de bushokjes kunnen bijdragen aan een gesloten stuk groen en door bijvoorbeeld het gebruik van sedumplanten kan lucht gefilterd worden en neemt de luchtkwaliteit toe. Daarnaast is het vergroenen een manier om de bushokjes insectvriendelijker te maken, wat een bijdrage levert aan het streven van de gemeente Zoetermeer om een insectvriendelijke gemeente te zijn. Tot slot blijkt dat het mogelijk is om de hokjes kostenneutraal te realiseren.

GroenLinks is benieuwd hoe het college aankijkt tegen dit initiatief en heeft daarom de volgende vragen gesteld:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Is het college bekend met het initiatief van de gemeente Utrecht om alle bushokjes te verduurzamen en te voorzien van een groen dak?

2. Niet alleen worden de daken groen gemaakt, de hele bushokjes krijgen een duurzame ‘makeover’. Is het college van mening dat het verduurzamen en vergroenen van bushokjes een toegevoegde waarde is voor Zoetermeer?

2.A Zo ja, ziet het college mogelijkheden om dit initiatief in samenwerking met de verantwoordelijke exploitant ook in Zoetermeer te introduceren?

2.B Zo nee, wat zijn de overwegingen van het college om dit initiatief niet te omarmen?

3. Volgens verschillende bronnen is het mogelijk om dit initiatief kostenneutraal uit te laten voeren. Kan het college aangeven of en op welke termijn dit ook in Zoetermeer kostenneutraal gerealiseerd zou kunnen worden?

4. Kan het college aangeven hoeveel bushaltes er zijn in Zoetermeer?

5. Ziet het college mogelijkheden tot verduurzaming en vergroening bij andere openbaar vervoerslocaties/haltes? Bijvoorbeeld haltes van de Randstad Rail. Zo ja, is het college bereid om ook met die exploitanten in overleg te treden? Zo nee, waarom niet?