Dit jaar was het raadslid Derya Yula die namens de fractie van GroenLinks Zoetermeer het woord nam tijdens het resultatendebat. De fracties geven tijdens dat debat hun mening over het gevoerde beleid van de gemeente. Welke doelstellingen zijn er wel behaald en welke niet? Onderstaand is de spreektekst van Derya te lezen. Hierin geeft zij de visie van GroenLinks weer.

Twee jaar geleden begon zowel het college als de gemeenteraad met volle ambities en plannen aan een nieuwe politieke periode. Al heel snel moest een deel van deze plannen in de ijskast, omdat Zoetermeer met behoorlijke tekorten kampte. 2019 stond dan ook in het teken van moeilijke keuzes die de hele stad zal voelen, maar ook van kansen om zaken daadwerkelijk te gaan veranderen.

De uitkomsten van het rapport ‘Zoetermeer 2040’ heeft de situatie er niet makkelijker op gemaakt. We staan nu voor nog grotere uitdagingen. En daarom is het wat GL betreft van belang dat we met een positieve, maar ook kritische blik terugkijken naar 2019.

Groen: GL is tevreden met het geactualiseerde programma Duurzaamheid en Groen. Ook zijn we blij met de samenwerking in de landschapstafels die leidt tot mooie, groene ontwikkelingen in de stad zoals de ‘Nieuwe Driemanspolder’ en het weidevogelgebied in de Meerpolder. Helaas heeft GL afgelopen jaren veel berichten gekregen van inwoners dat er veel gesnoeid is in de wijken. Ziet het college een relatie tussen het snoeien en het ervaren van minder natuur in de buurt? Wat ons betreft mag groen in de wijken meer aandacht krijgen en gaan we er van uit dat de wijkgroenplannen in 2020 worden uitgevoerd.

Verder lezen we dat er goede stappen zijn gezet wat betreft afvalinzameling als het bijv. gaat om een brede communicatiecampagne en renovatie van de milieu eilanden. Echter lezen we ook dat de productie van restafval per inwoner nog steeds schrikbarend hoog is. Dit laat de noodzaak zien van de keuzes die zijn gemaakt bij Ombuigen en Vernieuwen voor een nieuw afvalbeleid. GroenLinks gaat ervan uit dat het college, ondanks Corona, voortvarend aan de slag gaat met het afvalbeleidsplan.

Sociaal domein: Zoetermeer 2040 laat ons zien hoe belangrijk het is dat we aandacht besteden aan de sociale cohesie in de stad. We zijn dan ook blij met initiatieven, zoals Lief & Leed straten en lang zal Meerzicht leven. Dit zijn stappen in de goede richting, maar wij zien graag structurele aandacht voor een inclusieve stad. Inclusie versterkt immers de cohesie binnen een samenleving. Het valt ons wederom op hoe weinig aandacht hiervoor is in de jaarstukken. GL ziet graag een visie op dit thema conform bijv. de leeragenda. We horen graag hoe de wethouder hier tegen aan kijkt.

Verder zijn we blij met de preventieve aandacht voor schuldhulpverlening en dat er verder wordt gekeken naar gezondheid, wonen en het gezin. Een integrale benadering, zoals GL het graag ziet. Tegelijkertijd is aandacht voor werkgelegenheid minstens zo belangrijk. In de stukken lezen we dat de begrootte arbeidsplaatsen niet zijn gehaald. Als reden wordt o.a. de toenemende innovatie en modernisering gegeven. Dit raakt vooral onze praktisch opgeleide inwoners. Kan het college aangeven wat het heeft gedaan om deze inwoners wel aan een baan te helpen?

Minder blij zijn we met de regionale aanpak van huiselijk geweld. Eerder vanavond hebben we hierover onze zorgen geuit. Dus ik hou het kort. GL vraagt het college voortvarend te blijven optreden om de regiovisie huiselijk geweld te vertalen naar een lokale aanpak en graag zien we volgend jaar in de jaarstukken wat de effecten hiervan zijn.

Huisvesting: Twee jaar geleden kaartte de fractie van GroenLinks tijdens het resultatendebat aan hoe moeilijk het is om aan een woning te komen in Zoetermeer. Hoewel dit voor alle doelgroepen geldt, maakt GL zich het meest zorgen om inwoners die een zorg- en/of sociale huurwoning nodig hebben. Helaas heeft 2019 nog niet voor een ommekeer gezorgd met de bouw van slechts 262 extra woningen. Gelukkig zijn er wel stappen gezet met het aannemen van de huisvestingsverordening en liggen er mooie plannen wat betreft het Entreegebied. Het is nu ook hoog tijd dat er daadwerkelijk gebouwd gaat worden. We vragen het college om alles op alles te zetten, zodat de woningvoorraad gunstiger zal zijn in 2020 en verder. Hoe kijkt het college zelf terug naar het jaar 2019 wat betreft de woningvoorraad?

Financiën: Al met al kunnen we stellen dat de stad er aan de ene kant financieel slecht voor staat, tegelijkertijd zien we dat veel geld, ruim 2% van de begroting, wordt doorgeschoven naar de toekomst. Activiteiten worden niet uitgevoerd en bepaalde doelen worden niet behaald. Dit is helaas een patroon dat we al een aantal jaar zien. 2019 is hierin geen uitzondering. Kan het college aangeven wat het gaat doen om dit patroon te doorbreken?

Tegen mijn studenten zeg ik altijd: ‘als iets niet is gelukt, heb je niet gefaald maar geleerd’. Dat wil ik ook hier meegeven. Laten we datgene dat we het afgelopen jaar goed hebben gedaan, vasthouden en laten we leren van datgene dat we anders hadden kunnen doen.