Op 1 oktober jl. presenteerde de gemeente haar nieuwe bomenbeleid in restaurant de Sniep. Er waren zeker 120 mensen aanwezig en daarnaast ook nog veel deskundige ambtenaren van de gemeente. Het doel was enerzijds om te vertellen wat het verschil is tussen het huidige - en het nieuwe (concept) bomenbeleid en anderzijds om te horen wat de aanwezigen ‘anders’ willen

Waarom was de fractie daar aanwezig?

Walter van Steenis (raadslid) en Liselotte Gips (commissielid) waren namens de fractie aanwezig om te horen hoe er gedacht werd over het concept-beleid zodat we extra handvatten hebben als het beleid besproken wordt in de raadsvergadering. Want uiteindelijk komt, na vaststelling door het college, het beleid ter vaststelling naar de raad.

Hoe verliep de avond?

Vanaf het begin was duidelijk dat aanwezigen hun ‘ei’ kwijt moesten. Verschillende mensen vonden dat hun vorm van overlast van bomen niet serieus genomen werd door de gemeente, ambtenaren werden als ontoegankelijk bestempeld en afspraken werden niet nagekomen. Het was goed dat er aan het begin van de avond ruimte gegeven werd om deze pijnpunten te bespreken.

Het nieuwe beleid, is het echt anders?

Door de gemeente werd vervolgens het nieuwe (concept) beleid toegelicht. Het kappen van bomen bij overlast blijft meer uitzondering dan regel. Alleen zonlicht telt als duidelijke overlast, maar dan volgens een meetbaar schema. Een groot verbeterpunt is dat de onafhankelijke adviescommissie een duidelijke plek in het proces krijgt. Bewoners pleitten voor een ‘beslissende stem in plaats van adviserende’. Verder is wel duidelijk gemaakt dat de wijken indertijd allemaal met zeer grote bomen zijn aangelegd. Deze grote bomen zorgen op sommige plekken nu voor veel overlast bij bewoners en de wortels van deze bomen drukken stoepen en wegen omhoog. Hier gaat de komende jaren veel onderhoud en bomenkap plaatsvinden.

Wat vinden wij ervan?

De avond heeft best wat indruk op ons gemaakt. De inzet van de gemeente om het nieuwe beleid uit te leggen was heel groot. Het was wel spijtig dat met name de mensen die onvrede met het huidige beleid hadden aan het woord kwamen. Daardoor leek het alsof iedereen ‘tegen bomen’ was. Dit bleek later tijdens de ‘tafelgesprekken’ niet zo te zijn. Daar kwamen ook veel positieve geluiden over het nieuwe beleid naar voren. Zelf misten we op de avond nog wel de koppeling met de grote waarde voor biodiversiteit en klimaatadaptatie van de bomen. Dit zijn punten die de fractie tijdens het debat in commissie/raad zal benoemen. Ook willen we dat, als er een boom gekapt moet worden, er altijd een boom voor terugkomt. Soms kan dit misschien niet op de plek zelf, maar per saldo mag het aantal bomen in Zoetermeer niet dalen. Tot slot denken we dat als er meer bekendheid komt over het nut en de noodzaak van ons groen, er minder onbegrip komt voor vormen van ‘overlast’ door bomen. De gemeente zou hier wat ons betreft een rol in spelen. Hier zal de fractie zich dan ook hard voor maken tijdens de discussie in de raad.