De coronacrisis heeft een grote impact op de samenleving. Mensen verliezen werk en daarmee inkomen. Trijntje Aarden van Stichting Oosterfaantje meldde 9 mei jl. in het NOS journaal dat sinds de uitbraak van het coronavirus wekelijks 50 gezinnen meer voedselpakketten ophalen dan voorheen. Voor GroenLinks Zoetermeer is duidelijk dat het gemeentebestuur maatregelen moet treffen om gezinnen die niet meer kunnen rondkomen te ondersteunen. GroenLinks vindt dat niemand in Zoetermeer in armoede moet leven. Raadslid Claire Hostmann heeft daarom namens de fractie schriftelijke vragen gesteld aan het college.

1. Is het college bekend met de nieuwsuitzending van het NOS journaal van 9 mei jl. om 20.00 uur en het artikel zorgen over oplopende armoede door corona: 'Alle seinen staan op rood’ (Artikel)? 

2. Is het college op de hoogte van de toename van het aantal gezinnen in Zoetermeer dat noodgedwongen door de coronacrisis gebruik moet maken van voedselpakketten via uitdeelpunten van vrijwilligersorganisaties? 

3. Is het college het met GroenLinks eens dat, niet alleen ondernemers, maar ook andere inwoners, hulp verdienen om de gevolgen van de Coronacrisis op te vangen? 

4. Zijn de groepen met een hoog risico op inkomstenterugval zoals ZZP’ers, flexwerkers en jongeren, voldoende in beeld bij de gemeente? 

5. Welke (tijdelijke) maatregelen treft het college voor inwoners die door het wegvallen van hun inkomsten door baanverlies in financiële problemen komen?  

6. Denkt u dat aanvullende maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat armoede toeneemt door de Coronacrisis? Zo ja, welke? 

7. Trijntje Aarden noemt als oorzaak van de toegenomen vraag naar voedselhulp o.a. dat inwoners minimaal 2 weken moeten wachten om een belafspraak met de gemeente Zoetermeer te krijgen met hun vraag over hulp. Onderkent het college dat de wachcjd voor het verkrijgen van financiële hulp voor inwoners die hun baan verliezen en aanspraak willen maken op bijstand in de crisissituatie op dit moment te lang kan duren? Zo ja, wat gaat u daaraan doen?  

8. Welke maatregelen treft de gemeente wanneer sprake is van acute financiële nood? Is de gemeente bereid om in deze gevallen een voorschot te verstrekken in afwachting van de afspraak en/of behandeling van een aanvraag?