De SP vergelijkt Zutphen ten onrechte met grote steden als Amsterdam of Utrecht, die veel hoogbouw hebben en zelfs met nascheiding een lager scheidingspercentage hebben dan Zutphen.

GroenLinks Zutphen betreurt het dat de SP kiest voor nascheiding in een fabriek als oplossing voor een volgens de SP oneerlijk en achterhaald systeem van thuisscheiding. GroenLinks kijkt liever naar een systeem dat past bij de situatie in deze gemeente. In Zutphen en Warnsveld kunnen we juist insteken op een betere scheiding aan de bron. Uiteindelijk levert dat de grootste milieuwinst op en het is bovendien goedkoper.

Dit jaar gaat de gemeenteraad invulling geven aan een nieuw grondstoffenplan. GroenLinks kiest daarin voor het verbeteren van de bestaande afvalscheiding en het uitbreiden van afvalscheiding naar de hoogbouw en de binnenstad. Wij zijn bijvoorbeeld heel benieuwd naar de resultaten van de pilot van het apart inzamelen van groenafval bij de hoogbouw van de Polbeek. In andere gemeentes wordt hier ook al mee geëxperimenteerd. Ook wil GroenLinks de afvalscheiding door ondernemers, (sport)verenigingen en onderwijsinstellingen stimuleren. Net als de SP vinden wij het oneerlijk dat mensen in de hoogbouw hogere kosten hebben als zij hun afval nog niet fatsoenlijk kunnen scheiden en dus veel restafval produceren. Daar zou je met het tarief iets aan kunnen doen. Maar nog beter is als wij scheiden van afval ook voor de hoogbouw mogelijk maken.

Uit recent onderzoek van IPR Normag in opdracht van Circulus Berkel blijkt dat nascheiding in de fabriek per inwoner in Zutphen zelfs € 9,-- per persoon duurder zal uitpakken dan de huidige praktijk. Dus zeker als ook de hoogbouw en het centrum hun PMD en groenafval kunnen scheiden is er bij de scheiding aan huis voor alle inwoners van Zutphen een financieel voordeel te behalen. Indien we overstappen naar het door de SP gewenste stoppen met scheiden zal de afvalheffing juist voor iedereen stijgen.

In Zutphen wordt nu 65 % van het afval gescheiden ingezameld. Dat is redelijk, maar het kan nog aanzienlijk beter. Ook wordt er – anders dan de SP aanneemt – volgens Circulus Berkel in Zutphen weinig PMD-afval afgekeurd, dus het gescheiden afval is al van een hoge kwaliteit. Uit onderzoek blijkt ook dat scheiding aan de bron de hoogste kwaliteit grondstoffen oplevert! Graag werkt GroenLinks samen met andere partijen aan een ambitieus grondstoffenplan om het scheidingspercentage te laten groeien en de kwaliteit van de aangeboden grondstoffen te verbeteren. Uiteindelijk is dat de goedkoopste oplossing.

Ten slotte ziet GroenLinks ook dat afval scheiden bijdraagt aan de bewustwording. Elke keer dat je je PMD bij de weg zet realiseer je je hoeveel verpakkingsmaterialen je de afgelopen 2 weken hebt gebruikt. Elke consument heeft al de mogelijkheid om minder plastic te kopen door bijvoorbeeld op de markt of in de supermarkt je groente los of in herbruikbare zakjes te doen. Daarnaast is het voor veel mensen een sport om zo min mogelijk restafval aan te bieden. Net als de SP vinden wij dat dat voor iedereen mogelijk moet zijn.

Namens GroenLinks Zutphen en Warnsveld

Dolf Logemann (raadslid)

Bas Bresters (Forumlid)

Wij zijn graag bereid een verdere toelichting te geven en zijn als volgt bereikbaar:

Bas: 06-51819673 / b.bresters@raad.zutphen.nl

Dolf: 06-27060800 / d.logemann@raad.zutphen.nl