Maandagavond is in de Raad de gemeentewet aangepast, een wijziging die er voor zorgt dat de burgemeester meer middelen in handen heeft om woonoverlast tegen te gaan.

Soms heb je als raadslid een dilemma. Maandagavond speelde ons raadslid Martine Westerik met zo'n dilemma: het is logisch dat de burgemeester middelen nodig heeft om woonoverlast tegen te gaan, maar hoe ga je om met mensen met schulden? Mensen die een dwangsom waarschijnlijk toch niet op kunnen brengen?

Als Groenlinks zijn we ons bewust dat overlast niets toevoegt aan de leefbaarheid van onze stad, laat staan voor de betreffende omwonenden. Het spreekt voor zich: hoe minder woonoverlast, hoe beter. Tegelijkertijd zijn wij ons er ook van bewust dat woonoverlast nooit helemaal weggenomen kan worden. Het spreekt voor zich dat de burgemeester (vanuit haar verantwoordelijkheid voor de openbare orde) over middelen dient te beschikken die woonoverlast zo effectief mogelijk tegengaan; de voorgestelde wijziging van de APV (algemene plaatselijke verordening) lijkt daarvoor een effectief middel.

Bij dat middel zet GroenLinks echter wel een paar kanttekeningen die Martine aan burgemeester Annemieke Vermeulen wilde meegeven:

“GroenLinks maakt zich zorgen over de dwangsom die bij de gedragsaanwijzing opgelegd kan worden; in een aantal gevallen zal de dwangsom niet geïnd kunnen worden en dus zinloos zijn. Daadwerkelijke incasso zou zelfs problemen van overlast gevende huurders alleen maar groter kunnen maken. Het gaat hier uiteindelijk om de effectiviteit. Dan is het ook goed om te weten dat het de verhuurder is die het uiterste middel kan inzetten (namelijk naar de rechter om een definitief einde van de huurovereenkomst te eisen). De last, de gedragsaanwijzing die de burgemeester kan opleggen gaat minder ver (maximaal een tijdelijk huisverbod), en zal dus eerder komen en misschien wel een noodzakelijke stap in het proces worden bij de echt ernstige gevallen. Tijdige afstemming tussen burgemeester en het betreffende wooncorporatie is dus zeker gewenst.”

GroenLinks is dan ook erg blij met het antwoord van de burgemeester: ze is zich heel goed bewust van het feit dat een dwangsom slechts in uiterste gevallen kan worden opgelegd en dat goede afstemming en duidelijke afspraken met de wooncorporaties belangrijk zijn.