https://zwolle.christenunie.nl/k/n38119/news/view/1372055/597681/zonnepark_bomhofsplas-900-.jpg

“Een wereldprestatie is geleverd in Zwolle met twee drijvende zonneparken.” Fractielid Ruben van den Belt is lovend over de Zwolse inbreng binnen de Regionale Energie Strategie (RES) West-Overijssel. In de laatste raadsvergadering prees hij acties van inwoners, de energiecoöperatie en lokale ondernemers. Ruben deelde tegelijk zijn zorgen over zonnepanelen die mogelijk door moderne slavernij uiteindelijk bij ons terechtkomen.

In zijn debatbijdrage over het Hoofdlijnenakkoord RES 1.0 zei Ruben ‘zeer onder de indruk’ te zijn van de inwoners van Tolhuislanden die zelf aan plannen voor duurzame energie in hun buurt werken. De ChristenUnie-fractie sprak onlangs -met GroenLinks-collega’s- met de kartrekkers van het grootschalige zon- en wind project in het Noord-Zwolse buitengebied. “Tegelijk merkten we ook wat onzekerheid, wat vooral te maken heeft met de uitbreidingsrichting van Hessenpoort.” Die richting kan stevige impact hebben op zowel de opwekking van duurzame energie als investeringen in het boerenbedrijf. Ruben polste wethouder Monique Schuttenbeld of zij op hoogte was van deze onzekerheid en hoe het college de inwoners gauw duidelijkheid kan bieden.

Na dichtbij huis te zijn gestart, sloot Ruben zijn bijdrage af met zorgen die ontstaan in China maar verbonden zijn met onze daken. Oeigoeren worden namelijk in detentiekampen gedwongen producten te produceren voor de westerse markten, werd onlangs bekend. “Moderne slavernij, dat via containerschepen en bestelbusjes bij ons thuis komt.” Het betreft ook productie van zonnepanelen. “We proberen de energietransitie zo eerlijk mogelijk vorm te geven, met aandacht voor lokaal eigendom. Dan moet dat niet ten koste gaan van mensenlevens aan de andere kant van de wereld”, stelt Ruben in de raad. Hij wil in de RES graag zien hoe ontwikkelaars gestimuleerd kunnen worden lokaal in te kopen, gegarandeerd zonder enige vorm van mensenhandel in de productielijn.