Zwolle staat voor een grote opgave om de komende jaren de energievoorziening in de stad te verduurzamen. De manier waarop dat moet gebeuren staat in het Plan van Aanpak Energietransitie. Een belangrijke onderdeel van dat plan is de zogeheten sectorgerichte aanpak, een manier om bedrijven op vrijwillige wijze te stimuleren om op duurzame energie over te stappen. Een goed idee, want op die manier denkt het college 50 procent van de verwachte energiebesparing te realiseren.

Dit plan zou verantwoordelijk wethouder Monique Schuttenbeld in het eerste kwartaal van 2019 presenteren. Dat is niet gelukt. Om de wethouder te helpen herinneren aan de afspraak, stelt D66 Zwolle vragen. En omdat het niet de eerste keer is dat de wethouder te laat is met haar plannen, helpen wij haar door onder dit bericht een handige dagenteller te plaatsen. Iedereen kan dan in een oogopslag zien hoe groot de vertraging inmiddels is.

Het belang van de energietransitie in Zwolle is groot. Die moet namelijk helpen een grote CO2-reductie te realiseren, zorgt voor meer leefbaarheid en draagt in het algemeen bij aan een schonere planeet. Het college heeft een plan van aanpak ontwikkeld met ideeën over het halen van de duurzame doelstellingen. D66 is blij met het plan, maar vindt dat het een stuk concreter en een stuk ambitieuzer kan. Dat er bijvoorbeeld door de samenstelling van het college alleen windmolen bij Tolhuislanden mogen komen, is een gemiste kans, want zonder die windmolens is het onmogelijk om op tijd de duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Zeker nu het Rijk die ambities nog scherper heeft gesteld. En de plannen die er in Zwolle wel zijn, zijn voorlopig niet meer dan dat: plannen.

D66 wil dat er met meer urgentie aan deze belangrijke opdracht wordt gewerkt. Het feit dat het niet is gelukt om binnen de beloofde termijn de sectorgerichte aanpak te presenteren, is wat D66 betreft geen goed teken. Zeker omdat het plan van aanpak Energietransitie ook al niet binnen de beloofde eerste honderd dagen van dit college kon worden gepresenteerd. D66-raadslid David Hof: “We hadden gehoopt dat het college vaart zou maken met de energietransitie, maar we merken dat het voorlopig met name bij plannenmakerij blijft. Dat nu de sectorgerichte aanpak al niet binnen de gestelde termijn beschikbaar is, wekt dan ook niet het meeste vertrouwen.”

Om de wethouder te helpen herinneren aan de afspraak en om het gevoel van urgentie aan haar over te brengen heeft D66 sinds 1 april 2019 (tweede kwartaal 2019) een klok op zijn website geplaatst en zal het daar dagelijks aandacht voor vragen via sociale media. David Hof: “Wellicht dat het de wethouder herinnert aan de urgentie van de energietransitie.” Ook stelt D66 vandaag (maandag 1 april) de volgende vragen:

Welke redenen zijn er waardoor de voornoemde plannen (Plan van aanpak sectorgerichte uitwerking gebouwde omgeving en routekaart verduurzamen maatschappelijk vastgoed) vertraging hebben opgelopen? Langs welke hoofdlijnen worden voornoemde plannen opgesteld? Wanneer kan de raad deze vertraagde plannen wel verwachten?