Afgelopen november debatteerde de gemeenteraad voor de eerste keer over het honderdertigdagenplan van aanpak energietransitie. De boodschap van raadslid David Hof was destijds dat Zwolle niet kon wachten met het realiseren van duurzaamheidsambities.  Inmiddels is het februari en vanavond bespreekt de gemeenteraad de gewijzigde versie van dit plan.  D66 ondersteunt de plannen voor een duurzamer Zwolle van dit college van harte, maar heeft ook een aantal kritische noten.

Er zijn veel mooie plannen voor Zwolle. Zo zijn er onder andere plannen om in overleg met de commerciële verhuurders een aanpak te ontwikkelen om huurwoningen te verduurzamen, plannen om op stads- en wijkniveau in kaart te brengen welke alternatieven voor aardgas aanwezig zijn en hoe er het best op alternatieven overgestapt kan worden en om zoveel mogelijk schoolgebouwen energieneutraal te krijgen. Stuk voor stuk omschrijven deze plannen prijzenswaardige doelen, maar D66 vindt dat er naast het maken van plannen ook tempo gemaakt mag worden om deze plannen ook daadwerlijk tot uitvoer te laten komen.

Tussen alle plannen voor een duurzame stad mist D66 één plan.  De helft van de totale besparing moet voortkomen uit een sectorgerichte en vrijwillige aanpak voor het verduurzamen van commercieel en maatschappelijk vastgoed. In het plan van aanpak worden hier maar enkele regels aan gewijd. D66 is erg benieuwd hoe specifiek dit plan gaat zijn en overweegt een oproep tot een aantal concrete kaders voor dit sectorgerichte plan van aanpak.

Met een Klimaatakkoord en met een Regionale Energie Strategie waar de regio voortvarend mee bezig is, is D66 bezorgd dat Zwolle ingehaald wordt door een grotere realiteit dan de Zwolse ambities en plannenmakerij. David geeft aan bezorgd te zijn dat Zwolle door Rijk en RES, nu er een andere werkelijkheid is ontstaan, tot stappen gedwongen wordt doordat we zelf niet voldoende inspanning hebben geleverd. David bevroeg daarom de wethouder of zij bereid is nieuwe maatregelen te nemen wanneer blijkt dat de huidige plannen niet genoeg zijn om de gestelde doelen te halen.

Gloeiende ambities dienen niet alleen verwoord te worden, maar ook uitgevoerd te worden. D66 hoopt dan ook op een daadkrachtig bestuur en zal verdere ontwikkelingen over het plan van aanpak energietransitie kritisch blijven volgen.