Wij wensen iedereen de beste wensen voor een gelukkig en veilig nieuwjaar in heel Zwolle! Hopelijk vieren we de volgende jaarwisseling zonder consumentenvuurwerk. Vuurwerk zorgt elk jaar weer voor grote problemen.

Raadslid Simone Boshove stelde eerder dit jaar voor om een pilot te draaien met verplichte en vrijwillige vuurwerkvrije zones. Ze kijkt reikhalzend uit naar de evaluatie daarvan. Boshove was op oudjaarsochtend samen met haar dochter bij Wijkboerderij de Klooienberg, waar de vuurwerkvrije zone duidelijk is aangegeven. Ze vertelt: “Ik hoopte dat het zou werken. Maar al ruim voor de jaarwisseling hoorde ik al veel geknal uit de omliggende wijken. Nu de meerderheid van de Nederlanders om is, kunnen we gelukkig groter gaan denken.”

Vuurwerkverbod

Haar pleidooi voor een centrale vuurwerkshow kon afgelopen juni nog op weinig bijval rekenen van andere partijen in de gemeenteraad. Inmiddels is de stemming in het land én in de stad omgeslagen. In december was voor het eerst een kleine meerderheid van de Nederlanders voor een vuurwerkverbod. Maar na de afgelopen jaarwisseling is die groep nog verder gegroeid tot ruim 61 procent.

Boshove: “Ik ben blij dat steeds meer politieke partijen inzien dat het echt niet langer zo kan met consumentenvuurwerk in Nederland. Daarnaast laten ook steeds meer Nederlanders duidelijk hun stem horen, kijk naar het overweldigende aantal ondertekenaars van de petitie voor een vuurwerkverbod. Dat zijn er nu al meer dan 400.000." 

Een nieuwe traditie

“Het is mooi dat we dit jaar in Zwolle hebben kunnen experimenteren met twee vuurwerkvrije zones en een aantal vrijwillige vuurwerkvrije zones. Maar ik gun iedere Zwollenaar, mens en dier een veilige jaarwisseling. Ik vind het niet te verkroppen dat ik de term 'rustige jaarwisseling' lees in hetzelfde nieuwsbericht waarin wordt gesproken over een afgerukte hand, geamputeerde vinger, uitgebrande auto's en woningbrand. Dat is geen rustige jaarwisseling, dat is geen traditie. In ieder geval geen traditie die ik graag in stand wil houden. Ik ga voor een traditie waarbij we een gezellige tijd hebben, met vrienden, familie, buren. Een traditie waarbij we proosten op het nieuwe jaar, feesten op een manier waarbij iedereen mee kan doen, en niemand wordt buitengesloten. En zeker niet op de huidige manier, waarbij geweld wordt aangedaan aan andere mensen, dieren, persoonlijke en gemeenschappelijke bezittingen en het milieu.Laten we het goede voorbeeld van Rotterdam, Amsterdam en Apeldoorn volgen en vooruitlopend op een mogelijk landelijk vuurwerkverbod het komende jaar ook in Zwolle afscheid nemen van vuurwerk tijdens de jaarwisseling.”

 

 

Boshove zet de belangrijkste argumenten voor een vuurwerkverbod op een rijtje:

Gezondheid

De lucht bevat rond de jaarwisseling 30 keer zoveel fijnstof als normaal. Dat is voor mens en dier heel ongezond. Daar komt nog eens bij dat mensen met astma of COPD het dagenlang benauwd hebben. Het AD meldt dat deze mensen extra medicatie slikken en op oudjaarsdag de deur niet uit kunnen.

Mensen met PTSS herbeleven hun trauma’s. De knallen en het geflits kunnen traumatische herinneringen aan bijvoorbeeld oorlogsgebieden oproepen, met al het geestelijk leed van dien.

Dieren Er is veel in het nieuws geweest over dierenmishandeling en vuurwerk. Maar veel huisdieren leven sowieso in angst rond oud en nieuw. Ook hulphonden kunnen bang zijn voor vuurwerk. Mensen met een hulphond kunnen daardoor soms de straat niet op.

Daarnaast hebben ook de dieren in (kinder)boerderijen en wilde dieren last van het vuurwerk. Vogels kunnen gewond raken omdat er vuurwerk naar ze wordt gegooid. Of ze schrikken van het vuurwerk en vliegen op, waardoor ze te snel door hun vetvoorraden heen raken, en sterven. Vleermuizen en eekhoorns worden uit hun winterslaap gehaald.

Letsel

Vuurwerkafstekers én omstanders lopen elk jaar weer permanent letsel op, vooral aan handen en ogen. Dit jaar waren er bijna 1300 slachtoffers, zo’n honderd meer dan vorig jaar. Bijna de helft van alle slachtoffers was jonger dan twintig jaar, en daaronder waren ook nogal wat kinderen onder de tien. Brandwonden en oogletsels werden meestal veroorzaakt door legaal vuurwerk als sierpotten en vuurpijlen.

Schade

Elk jaar wordt er voor 15 tot 20 miljoen euro aan schade veroorzaakt. In de gemeente Zwolle bedroeg deze schade vorig jaar bijna 50.000 euro. Boshove: “Dit is dan nog alleen maar de schade aan gemeentelijke eigendommen. Ook inwoners hebben last van vernielingen en risico op brandgevaar, bijvoorbeeld bij huizen met een rieten kap. Vuurwerk kan ook zonnepanelen flink beschadigen. De totale kosten van vuurwerkschade in Zwolle zijn dus nog vele malen hoger.”

 

/r/a35167a935fedcf3c64aafa9032d8f7b?url=http%3A%2F%2Fzwolle.groenlinks.nl%2Fnieuws%2FEen+door+vuurwerk+vernielde+prullenbak.+Op+de+achtergrond+Zorgcentrum+Het+Zand+in+Zwolle+Zuid.&id=d79bf1e45e5a814f3b1765640156e226b4f4c31e
Een door vuurwerk vernielde prullenbak. Op de achtergrond Zorgcentrum Het Zand in Zwolle Zuid.
/r/a35167a935fedcf3c64aafa9032d8f7b?url=http%3A%2F%2Fzwolle.groenlinks.nl%2Fnieuws%2FEen+door+vuurwerk+vernielde+prullenbak.+Op+de+achtergrond+Zorgcentrum+Het+Zand+in+Zwolle+Zuid.&id=d79bf1e45e5a814f3b1765640156e226b4f4c31e
Een door vuurwerk vernielde prullenbak. Op de achtergrond Zorgcentrum Het Zand in Zwolle Zuid.