Burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden bezochten begin deze maand Wales.

Als start van de herdenking van de bevrijding van onze stad, dit jaar 75 jaar geleden. En om de laatste berijders te ontmoeten en de 146 militairen te herdenken die sneuvelden bij de slag.

22 Bossche ambtenaren gingen ook, 650 kilometer op de fiets.

Den Bosch werd bevrijd door de 53ste Welsh Division. Sinds midden tachtiger jaren kwam een aantal van de bevrijders elk jaar na ’s-Hertogenbosch. Gezien hun leeftijd wordt dat voor de laatst overgebleven bevrijders steeds moeilijker. Daarom ging de delegatie vanuit Den Bosch dit keer naar Wales, voor een indrukwekkende ontmoeting met twee van hen.

Yeliz Dogan, René Vonk en Antoon van Rosmalen gingen mee namens de fractie van GroenLinks. Zij bezochten Brecon, waar in het hoofdkwartier van de 160 brigade en het regimentsmuseum nog heel veel herinnerd aan de bevrijding van Den Bosch.

De brigadecommandant ontving de Bosschenaren in de ’s-Hertogenbosch Conference Room. Hij vertelde dat nog steeds elk jaar militairen van zijn brigade naar Den Bosch komen om de slag ter plekke te bestuderen.

‘We will remenber them’

In Pontypridd (bij Cardiff) legde de burgemeester tijdens een korte plechtigheid een krans bij de ’s-Hertogenbosch Stone die daar naast het monument van de Royal Welsh ligt. Daar ontvingen de Bossche fietsers het bevrijdingsvuur om mee terug te nemen naar de Sint Jan.

Met een ontvangst door het gemeentebestuur van Swansea en een bezoek aan een liefdadigheidsconcert daar sloot het werkbezoek af.