Delano Weltevreden

DEN HELDERHet mag weer. Maar niet alle horecabedrijven stellen hun terrassen de dag na Koningsdag open voor gasten. ,,We kunnen hen niet de kwaliteit bieden die wij willen’’, zegt ondernemer Tom van den Berg.

Van den Berg is mede-verantwoordelijk voor vier horecazaken op Willemsoord. Dancing Club 7 is gesloten en voor die locatie wordt een nieuw concept uitgewerkt, vertelt de ondernemer.

,,Wij gaan niet open. We richten ons volledig op het nieuwe concept. De nieuwe zaak gaat zich richten op eten en drinken voor de wat oudere doelgroep en gaat vanaf vier uur ’s middags open. Het heeft voor ons geen zin om morgen om vier uur open te gaan en om zes uur weer dicht. De weersomstandigheden voor de dagen daarna zijn ook niet best. Wat moeten we dan aan onze gasten zeggen? Neem je eten onder je arm mee naar huis? We willen een bepaalde kwaliteit leveren en wachten liever nog een paar weken.’’

Eigenlijk kan het niet uit om maar zes uur open te gaan, zegt Danny Janssen van Diverzo Café aan de Beatrixstraat. Hij is overspoeld met aanvragen voor reserveringen. ,,Meteen al de avond dat het bekend werd.’’

’Niet logisch’

Eigenlijk is het raar dat horecazaken van twaalf tot zes ’s middags hun terrassen mogen openen, vindt hij. ,,Die regels zijn totaal niet logisch. Om zes uur moeten we de mensen wegsturen, terwijl zij prima zitten op het terras. Daarna mogen zij elkaar thuis wel opzoeken.’’

Diverzo Café heeft al zo’n vijfendertig reserveringen staan. Janssen: ,,Reserveren kan telefonisch, maar ook ter plekke. Ik verwacht dat er in die zes uur wat verloop zal zijn. Maar ik denk ook dat sommige mensen de volle zes uur blijven zitten.’’ Ron Ippen is eigenaar van Effe in ’t Dorp, aan het Loopuytpark. ,,Natuurlijk kan het niet uit om maar zes uur open te zijn. Maar we hebben een half jaar geroepen dat we open willen. Dan zou het raar zijn als we nu niet open gaan.’’

Opfriscursus

Het succes van de openstelling valt of staat met het weer, is zijn overtuiging. ,,Wij zijn er in elk geval klaar voor. Met het hele team hebben we een opfriscursus gedaan in verband met de gastvrijheid. Dat was een bijeenkomst vol humor. We staan weer klaar om de gasten te verwelkomen.’’

Wie daar nog niet klaar voor zijn, zijn Jowan en Sofie Zoutendijk van lunchroom Robuust aan de Keizerstraat. Zij werken aan Robuust 2.0, melden zij op Facebook. Zij willen de komende tijd ’de puntjes op de i’ zetten.

Zeer ingetogen blijdschap. Dat is hoe de vlag erbij hangt bij sommige van de horecaondernemers in gemeente Schagen nu de terrassen vanaf vandaag weer open mogen. Kritiek die vorige week al hoorbaar was. Toch gaan de meeste ondernemers wel open, voor zover bekend.