Den Haag Centraal, donderdag 17 september 2020

door Jeroen Raalte

De nieuwe wethouder Anne Mulder (VVD) is terug op het oude nest, ditmaal ‘aan de andere kant van de tafel’. “Na Dutchbat voelde ik een milde boosheid over de politiek.”

Woensdag is Mulder (50) in de raadsvergadering benoemd tot wethouder financiën, stadsontwikkeling en Scheveningen. Hij volgt Boudewijn Revis op, die vertrekt naar Staatsbosbeheer. Na tien jaar Kamerlidmaatschap kijkt Mulder ernaar uit om aan ‘de andere kant van de tafel’ te zitten, vertelt hij in een kennismakingsgesprek met de pers. “Als parlementariër controleer je het kabinet en maak je wetgeving met z’n honderdvijftigen. Als wethouder heb je directe verantwoordelijkheid.” Hij gaat de komende tijd ‘eropuit’ in de stad om zich te verdiepen in zijn dossiers.
Mulder, bewoner van het Belgisch Park, is geen onbekende op het IJspaleis. Tussen 2002 en 2010 zat hij voor de VVD in de gemeenteraad, waarvan vier jaar als fractievoorzitter. “Daar heb ik echt veel plezier in gehad. Als raadslid kom je overal.”

Het brede publiek zal hem vooral kennen van de interviewserie door Coen Verbraak met Dutchbat-veteranen over Srebrenica, die in juli werd uitgezonden. Mulder verhaalt daarin over de machteloosheid die hij als militair in Bosnië ervoer. Hij is overladen met begripvolle reacties, zegt hij. “Tot op de dag van vandaag spreken mensen mij aan. Ik ben nog steeds bezig mails te beantwoorden.”

Pvda-sjaaltje De politiek zat er al van jongs af aan in. “Ik herinner me dat ik met mijn vader naar Den Haag ging om te demonstreren tegen Ruud Lubbers,” vertelt hij. “‘Dat is een schurk,’ zei mijn vader dan.” Mulder komt uit een rood nest, al zag hij als jongeman meer in Frits Bolkesteins VVD. Bij zijn beëdiging stond zijn vader eens met een PvdA-sjaaltje om tussen de liberalen.

Zijn ervaring in Srebrenica gaf hem het laatste zetje richting de politiek. “Na Dutchbat voelde ik een milde boosheid over de politiek, over de naïviteit. De VVD was toen de enige partij die voor de militairen opkwam.”

Hij is niet gepolst voor het wethouderschap, zegt Mulder. “Toen ik las dat Boudewijn wegging, begonnen mijn handen weer te jeuken. De VVD-fractie kwam met een profielschets en ik heb toen een sollicitatiebrief geschreven.” Op de dag dat Revis zijn vertrek aankondigde, ontmoette Mulder hem in het stadhuis. “Toen begonnen gelijk de roddels,” grijnst hij. Of hij de ambitie heeft om over anderhalf jaar als lijsttrekker de verkiezingen in te gaan, laat Mulder in het midden. “Ik wil nu vooral een goede wethouder worden.”

Zwaar takenpakket Het is een zware portefeuille die Mulder erft. Alleen de rol van eerste locoburgemeester neemt hij niet over van Revis. Helemaal groen begint hij niet aan zijn takenpakket. “Ik heb gewerkt op het ministerie van Financiën. Als raadslid was ik woordvoerder financiën en later gebiedsontwikkeling.”

Als Kamerlid deed hij vervolgens gezondheidszorg, de enquêtecommissie woningcorporaties (na het Vestia-schandaal), sociale zaken en Europa. Als rapporteur voor de Raad van Europa was hij de afgelopen jaren geregeld in de Balkan. Als wethouder houdt hij het dichter bij huis. “Ik heb de Financial Times ingewisseld voor Den Haag Centraal.”