Door: Bertus Voortman

De eerst Raadsinfo-avond van het nieuwe seizoen was gewijd aan een onderdeel van de “meest competitieve regio van Europa”, het Utrecht Science Park ( de voormalige Uithof), waartoe ook het terrein van het (nu nog) RIVM terrein, met Bilthoven Biologicals behoort, (USP/B). Er waren o.m.  presentaties van de Universiteit, van de directie van USP en vanuit de politiek (Provincie, Gem. Utrecht). De Biltse burgemeester Potters sloot de avond af. De avond werd voorbereid door Dolf Smolenaers(D66) en Kees Lelivelt (VVD)

In dit stukje beperken we ons tot een aantal harde feiten en cijfers. De feiten zijn, dat er de komende jaren nog voor 1,5 biljoen zal worden geïnvesteerd op de beide terreinen, door o.m. het RIVM (naar USP/U), Genmab, en Bilthoven Biologicals (op het nu nog RIVM terrein)

Dit betekent een groei van de werkgelegenheid van nu 20.800 plaatsen naar 27.400 in 2020. Dit betekent ook, dat er groei zal zijn voor de toeleverende bedrijven, die hier niet in zijn meegenomen. En het betekent ook heel voor de aan- en afvoer van het personeelsverkeer. Vandaar de aanleg van de trambaan naar Utrecht Centraal en wellicht het stoppen van de Intercity’s in Bilthoven. (Een snelle bus en goede fietspaden verzekeren een kortere reistijd dan vanuit Utrecht Centraal, waarvan nu al bekend is, dat het veel eerder “volloopt’ dan men gepland had. Deze ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor het wonen. De prijzen van de huizen lopen op. Een van de gevaren is, dat de mensen in de lagere functies op de Science parken niet meer in de buurt kunnen wonen ( Is in bijvoorbeeld in Londen al een groot probleem).

Voor USP/Bilthoven is bekend, dat het RIVM naar het Utrechtse deel van USP gaat, en dat Bilthoven Biologicals/BB ) een groot merk in Azië , het terrein en de gebouwen overneemt. BB is eigendom van de Poonawalla Group, een Indiaas bedrijf, waarvan de oprichter destijds is opgeleid in het RIVM! Kortom de druk op de combinatie werk, wonen en welzijn zal verder toenemen, wat een open en een duurzame blik van ons, D66ers en anderen, zal vragen.

De avond werd overigens voortreffelijk afgesloten door Burgemeester Sjoerd Potters, die er, eigenlijk als enige, op wees, dat je niet alleen naar de Rijksoverheid moet gaan om geld en steun, maar dat je ook goed moet laten zien, wat je te bieden hebt. Kortom een brede blik, niet alleen om te nemen maar ook om te geven! Mooi dat we een man in De Bilt hebben, die boven het niveau van dorps- en regiopolitiek uitkijkt. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij er daar al teveel van gezien tijdens zijn Haagse periode.