Door de decentralisatie en de daarmee gepaard gaande bezuinigingen in het zogenaamde ‘sociaal domein’ zijn er grote tekorten ontstaan in met name de Jeugdzorg en de WMO. Voor de gemeente De Bilt bedraagt dit tekort alleen al dit jaar circa 1 miljoen euro. Dit kan niet meer opgevangen worden binnen datzelfde sociaal domein en al helemaal niet door middel van de ‘kaasschaaf methode’. Zonder structurele aanpassingen dreigt noodzakelijke dienstverlening zoals WVT en Tafeltje Dekje geheel te moeten worden afgeschaft. Dat gaan we als GroenLinks natuurlijk niet laten gebeuren.

Daarom heeft raadslid Peter Weyers samen met CDA en Fractie Brouwer het initiatief genomen om een raadswerkgroep Sociaal Domein op te zetten. In samenspraak met de betrokken wethouders Anne Brommersma (GroenLinks) en Madeleine Bakker (CDA) zoekt de werkgroep naar mogelijkheden om de dienstverlening zó te organiseren dat de controle op de inkoop en de uitgaven zodanig versterkt wordt dat op tijd kan worden ingegrepen als weer een tekort dreigt. Ook zoeken we naar mogelijkheden om de afhandelingskosten te beperken en niet onbelangrijk, als er tekorten ontstaan, dat dan de spaarzame middelen gaan naar hen die dat het hards nodig hebben.

Een van de problemen is dat de WMO en de Jeugdzorg zogeheten ‘open einde regelingen’ zijn. Dat betekent dat inwoners recht hebben op deze diensten en voorzieningen als zij daarvoor geïndiceerd zijn, ongeacht het beschikbare budget. Bij een tekort moet de gemeente dan bijpassen.

De vorig jaar door de rijksoverheid ingevoerde eigenbijdrage regeling voor de WMO is de belangrijkste reden voor de overschrijding daar. Sindsdien hoeft iedereen, ongeacht het eigen inkomen, nog maar een maximale eigen bijdrage van 17,50 euro per maand te betalen. Dan is het wel heel verleidelijk om de werkster te ontslaan en de huishoudelijke verzorging via de WMO te regelen. We zien dan ook een aanzienlijke toename van WMO uitgaven bij de hogere inkomensgroepen!

In de raadsvergadering van 2 juni diende de werkgroep een motie in met een voorstel voor een zestal interventies en deze werd met een ruimte meerderheid aangenomen. De volgende stap is om hier, samen met het college, verder vorm aan te geven.