We zijn voornemens maandelijks een overzicht van de fractie activiteiten met jullie te delen.  Op dit moment zijn alle activiteiten in aangepaste vorm en proberen we ons te houden aan de 1,5 meter maatschappij. Niet leuk, wel noodzakelijk!

De fractie heeft 2 keer digitaal vergaderd, met wisselend succes, maar we worden er steeds handiger in. En ik ben bang dat we ons nog een tijdje verder mogen bekwamen… Beeldbepaling, mening vormen, bijdragen voor de raad voorbereiden, alles komt samen in het fractieoverleg.

15 april 1e raadsvergadering aangepaste vorm

De 1e raadsvergadering in bijzondere samenstelling heeft op 15 april plaatsgevonden. Vooraf is in overleg afgestemd welke agendapunten een extra termijn krijgen en welke niet. De mogelijkheid vragen te stellen bij de ingekomen stukken is er altijd.

Vanuit onze fractie hebben Jan WIllem en Janny fysiek deelgenomen aan de vergadering. Jaap en Mädi uiteraard vanuit huis achter hun laptop/pc. En zoals altijd kritisch gevolgd door Roelf en Lya. Het was een klein clubje, met grote afstand tot elkaar, maar toch fijn om weer invulling aan onze functie te kunnen geven! Op de agendapunten voert Janny het woord.

Oproep tot handhaving historisch erfgoed

Mondelinge vraag: Beschermd dorpsgezicht/historische panden/historisch erfgoed

Jan Willem heeft -voor de zoveelste keer, nu mondeling- vragen gesteld over handhaving op erfgoed, nu specifiek gericht op het beschermd dorpsgezicht Warffum. Het kan toch niet zo zijn dat inwoners bepalen wat de norm wordt terwijl daar duidelijke richtlijnen voor zijn. De wethouder heeft toegezegd met wensbeelden richting de inwoners te gaan en zeker geen niet met een vrijbrief. We zijn nog niet helemaal gerustgesteld en houden vinger aan de pols.

Bijstellen en nieuwe kredieten Scholenprogramma

Wat moet er besloten worden?

Financiële ruimte creëren voor versterking en/of nieuwbouw scholen. Dit is gekoppeld aan financiering door de NAM.

We zijn akkoord gegaan met het scholenprogramma met de aantekening dat we het zeer belangrijk vinden dat er bij ‘tijdelijke’ inzet van een gebouw, zoals de gymzaal in Zandeweer, ingezet wordt op herbruikbaarheid van het gebouw.

Kaders Subsidiebeleid /amendement ingediend door de fractie

Wat moet er besloten worden?

Het subsidiebeleid van de 4 ‘oude gemeenten’ dient geharmoniseerd te worden(1 beleid voor Het Hogeland). Hier zijn kaders voor opgesteld waar we als raad wat van mogen en moeten vinden.

De kaders voor het subsidiebeleid moeten vastgesteld. Al in de 1e termijn (de schriftelijke) hebben we aangegeven belang te geven aan inclusie. In het huidige plan wordt inclusie benoemd, maar naar ons idee niet geïntegreerd in de beoordeling/weging van subsidieaanvragen. Daarom hebben we een amendement voorbereid. Onze oproep werd mede ondertekend door de fractie van GroenLinks en de VVD. Nadat onze wethouder in eerste termijn aangaf prima met de motie uit de voeten te kunnen heeft ook Gemeentebelangen zich in tweede termijn ook voor de motie uitgesproken. Het amendement is daarmee aangenomen. We zijn er erg blij mee. De tekst is:

Bij gelijkwaardige projecten in hetzelfde domein wordt voorrang verleend aan dat project of die projecten die inclusie het meest en/of het nadrukkelijkst bevorderen.

Weer een stap verder naar integraal inclusiebeleid!

22 april proefdraaien digitale raadsvergadering

Het avondje proefdraaien met digitaal vergaderen via Teams. Op een paar op- en aanmerkingen na is dit prima verlopen en een ieder is hoopvol gestemd.

29 april 2e raadsvergadering in aangepaste vorm

We zijn live, digitaal vergaderen. Wellicht de beste optie aangezien we niet voltallig fysiek kunnen vergaderen. Ik ben erg benieuwd wat de kijkers ervan hebben gevonden. Ik persoonlijk vind het een zeer vermoeiende wijze van vergaderen.

Mädi heeft voor ons de woordvoering gedaan mbt het

Lokaal PvA Versterking.

Wat moet er besloten worden?

De lokale uitwerking van de versterkingsopgave dient vastgesteld te worden

De gemeente wil versnellen, gebruik maken van koppelkansen en vooral tempo houden in de lokale versterking. Onze fractie maakt zich zorgen over de haalbaarheid van de ambitie die het PvA ademt, is bang dat het college té ambitieus is en dat het voorgenomen aantal versterkingen niet gehaald wordt. De gemeente kan het zich in onze ogen niet veroorloven het aantal niet te halen, omdat het dan ook het vertrouwen van onze inwoners in de lokale overheid schaadt. De woordvoering was als volgt:

Dit lokale plan van aanpak barst van de ambitie, de ambitie om te versnellen, de ambitie om koppelkansen te willen maken, de ambitie om nieuwe perspectieven te bieden, de ambitie om veilige duurzame woningen te bouwen, de ambitie om optimaal te communiceren én de ambitie om een veilige stip aan de horizon te zetten.

We zien teveel onmacht vanwege de aardbevingen, gevoelens van onzekerheid, inwoners die smachten naar zekerheid, van het kastje naar de muur worden gestuurd, wachtend op antwoorden, is mijn woning nog een veilige woonplek,  komt er schadevergoeding, wordt mijn woning versterkt?

De onmacht is stressvol, voor velen ondraaglijk, we mogen wel zeggen; onmenselijk.

De ambitie van de PvdA fractie is erop gericht om onze inwoners weer vertrouwen in de toekomst te geven, vertrouwen opdat ze kunnen rekenen op een veilige woonplek.

De ambitie van gemeente Het Hogeland in de ingewikkelde complexe versterkingsopgave is zeer te prijzen. Toekomstperspectief bieden kan alleen als daadkrachtige stappen daadwerkelijk genomen worden. Dat vereist slagkracht.

Wij vragen het college  vooral realistisch te zijn. Durf te communiceren óók als het tegenzit.

Het gevaar van nieuwe teleurstellingen ligt op de loer. Volgens het college zijn de ambities realistisch. We blijven dit dossier kritisch volgen.

Het bericht Nieuws uit de fractie – april 2020 verscheen eerst op PvdA Het Hogeland.