GroenLinks, D66, de Haagse Stadspartij en de PvdA roepen de gemeente op om de Geneve Verklaring te ondertekenen. In deze verklaring spreken steden hun steun uit aan andere steden die zijn verwoest door oorlogsgeweld.

De vernietiging van Sur De Geneve verklaring is tot stand gekomen als reactie op de verwoesting van oorlogsgeweld in steden in het Midden Oosten en op andere plekken. Een bekend voorbeeld hiervan is het Iraakse Mosul, waar IS een ravage heeft aangericht. Steden die hun handtekening zetten spreken zich uit voor mensenrechten, lokale democratie en het behoud van eeuwenoud cultureel erfgoed.

De politieke partijen leerden de verklaring kennen bij de opening van een fototentoonstelling over de verwoeste Koerdische stad Sur. Fatma Sik, de burgemeester die haar stad door Turks oorlogsgeweld gedwongen moest ontvluchten, riep Den Haag op om de verklaring te ondertekenen en daarmee haar Sur te steunen.

Vrede en recht GroenLinks gemeenteraadslid Serpil Ates, zelf van Koerdische afkomst, ziet juist voor Den Haag een grote verantwoordelijkheid om de verklaring te ondertekenen en steun uit te spreken voor de verwoeste steden.

“Wij hebben die plicht niet alleen als internationale stad van vrede en recht.”, aldus Ates. “Veel Hagenaars voelen zich ook verbonden aan al die steden in de wereld die door oorlog verwoest zijn. Sommigen komen er vandaan, anderen hebben er nog familie wonen. Door deze verklaring te ondertekenen, komen we ook voor hen op.”

De Geneve Verklaring is al door verschillende andere steden getekend, waaronder Sur, Mosul, Timboektoe, Hannover en VN-stad Geneve. GroenLinks, D66, Haagse Stadspartij en de PvdA hebben het gemeentebestuur opgeroepen om de verklaring te ondertekenen en te verspreiden onder de zustersteden.