Hier volgt een verslag van de eerste avond van de Algemene Beschouwingen. Het verslag is overgenomen van Regio Noordkop. de lokale streekomroep

De Stadshal in De Kampanje is dit jaar het toneel voor het bespreken, beoordelen en uiteindelijk besluiten van de Kadernota 2021-2024. Tijdens de algemene beschouwingen lieten alle 13 partijen in meer of mindere mate hun licht schijnen over de onderdelen uit deze Kadernota: de bestuurlijke vernieuwing, de zorgzame gemeente, de vitale gemeente, de leefbare gemeente en tot slot de financiële invulling van al deze mogelijke plannen en ontwikkelingen in Den Helder de komende jaren.

Fractievoorzitter Carlo Assorgia van Beter van Den Helder mocht als grootste partij het spits afbijten. Volgens de partij gaat veel goed in Den Helder, maar zorgen zijn er om het draaiende houden van de Helderse economie in de coronacrisis. Ondanks de zeer recente aangekondigde versoepelingen per 1 juli en daarmee mogelijk zelfs het van start gaan van de Juttersmarkt in de Helderse binnenstad, kijken alle partijen met argusogen naar de economische ontwikkelingen in de stad.

“De economie moet blijven draaien. Die verantwoordelijkheid is immens groot. We hebben geleerd van de vorige crisis”, aldus fractievoorzitter Harmen Krul van het CDA.die daarmee aangaf een voorstander te zijn om juist nu geld uit te geven om te investeren in de stad. Een oproep die op bijval kon rekenen van fractievoorzitter Petra Bais van de VVD, die dat ook in de Kadernota terug zag. “De intentie om te investeren lees je terug in alle ambities van deze Kadernota.”

Veel verschillende geluiden De PVV meldde geschrokken te zijn van de Kadernota, sprak van wanbeleid en verzocht het college opnieuw om een stresstest. Naast de oproepen om geen geld te besteden aan het nieuwe stadhuis op Willemsoord en de energietransitie. De partij zegde toe een motie in te dienen om het geld voor het stadhuis en de energietransitie uit te sparen en over te hevelen naar het Helders Steunfonds. Het financieel overzicht kan de prullenbak in. “De begroting is op drijfzand gebouwd. Wij gaan tegen stemmen.”

D66 toonde zich milder en zag ook positieve zaken: de sportvisie, de Regiodeal, de stedenbouwkundige plannen van de Woningstichting. Zorgen waren er over de jeugdzorg (verschuiving van de hulpvraag naar zwaardere trajecten) en de energietransitie, kritiek was er op het stadhuis op Willemsoord en teleurstelling over het inschakelen van een extern bureau voor het maken van een Plan van Aanpak voor Julianadorp. “Het is geen makkelijke tijd en we hebben begrip voor de gestelde doelen”, aldus de fractie, die de vaart in de bouw wilt houden alsook met het mogelijk maken van windenergie op zee.

Proefwijk De Seniorenpartij beloofde een motie in te dienen voor een knarrenhofje en openbare toiletten. De Stadspartij riep op om extra alert te zijn op mensen die het hardst getroffen worden en afhankelijk zijn (geworden) van de voedselbank. Ook wil de partij de gang erin houden met het project stadhuis op Willemsoord, zodat het in deze termijn afgehamerd kan worden en op het verbeteren van de ontsluiting op Willemsoord. De proefwijk voor het afsluiten van het gas in De Schooten roept vraagtekens op: “Eigenaren worden geconfronteerd met hoge kosten, terwijl ze het geld niet op de plank hebben liggen.”

Het oordeel van de ChristenUnie (“hard gewerkt en veel bereikt, we gaan de goede kant op”) stond haaks op hetgeen GroenLinks als reactie gaf: “Onzinnig. Houden wat je hebt en dat versterken. Je kan op je klompen aanvoelen dat de doelen uit de Kadernota niet gehaald gaan worden.”

De PvdA kwam met de vraag of de Juttersmarkt nu weer georganiseerd kan worden. Daarnaast de oproep om de Beatrixstraat om te toveren in de Beatrixboulevard (“een flaneer- en terrassenboulevard”), aandacht voor bouwlocaties, de recreatievaart op Willemsoord en het oplossen van de problematiek van autoverkeer richting de Teso.

Tot slot kwamen Behoorlijk Bestuur, Gemeentebelangen en Fractie Dijk aan het woord. Alle drie behorend tot de oppositie, maar met een totaal verschillend inzicht in de Kadernota en op de coalitie. “De miljoenen vliegen de deur uit en het vaststellen van deze Kadernota is onbegrijpelijk”, aldus Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur. Nancy List van Gemeentebelangen noemde haar partij een gedoogpartij en meldde dat samenwerking met de coalitie in het belang is van de kiezers. Ook Fractie Dijk steunt de Kadernota op vele vlakken, maar staat daarnaast ook open voor de moties en amendementen die worden ingediend en verzameld worden bij de griffie van de gemeenteraad en waar de komende dagen overleg over plaats gaat vinden.

Vervolg Na de korte schorsing kwamen alle wethouders op wethouder Kos na (geen vragen over zijn portefeuilles) kort aan het woord. Wethouder Kees Visser meldde de raad dat hij nog dit jaar hoopt op een presentatie van zes scenario’s hoe de gebiedsontwikkeling op de haven kan verlopen. Wethouder Heleen Keur gaf aan in 2021 met een nieuwe Woonvisie te komen, waarin ook aandacht zal zijn voor alternatieve woonvormen. Het masterplan voor de jeugdzorg wordt eind dit jaar verwacht, liet wethouder Peter de Vrij weten.

Het slotwoord van deze avond was voor burgemeester Jeroen Nobel, die voorzichtig reageerde op de mogelijkheid om toch deze zomer de Juttersmarkt doorgang te laten vinden. “Eerst maar eens luisteren of het klopt. Als er een mogelijkheid is en de wetgever laat het toe, ik hoop dat het door mag gaan”, aldus de burgemeester. Dinsdag 30 juni vanaf 15.00 uur wordt de vergadering voortgezet, zullen ingediende moties en amendementen worden besproken en heeft de gemeente Den Helder uiteindelijk laat die avond een nieuwe Kadernota 2021-2024 vol met plannen, ambities en ontwikkelingen die gerealiseerd kunnen en mogen worden.

De vergadering zal worden vervolg op dinsdag 30 juli om 15.00 uur

https://denhelder.pvda.nl/nieuws/algemene-beschouwing-fractie-pvda/ de fractie in de Stadshal aanwezig voor de Algemene Beschouwingen

 

Samen de toekomst in

Voorzitter, Samen de toekomst in, in deze onbestemde tijden. Daarvoor past een belangrijk appel: we zullen we steeds alert moeten reageren als de situatie daarom vraagt. In het bijzonder geldt dat voor de gemeentelijke plannen en uitvoering. Voor de PvdA geldt dat steun en zorg voor hen die dat het meest nodig hebben daarbij voorop blijft staan. Gelukkig is al het nodige in gang gezet. Zo worden met het nieuwe armoedebeleid in persoonlijke gesprekken bewoners geholpen om van hun schulden af te komen en nieuwe schulden te voorkomen. En met de wijkteams en wijkkantonniers wordt invulling gegeven aan de terugkeer van gemeentelijke werkers die samen met bewoners zorgen voor een goede woonomgeving. Maar er blijven aandachtspunten.

Ik wil hierbij op hoofdlijnen blijven. En ze zijn belangrijk. Het gaat ons in deze onbestemde tijd in eerste instantie om de dag van morgen, over hoe we de dingen goed doen of juist beter kunnen doen. Daar is het college voor. En dat doen ze goed. Natuurlijk zijn er voor ons daarbij aandachtspunten……Ik kom daar nog op terug. Maar het gaat ons in deze fase niet alleen om de dingen goed doen maar ook om de goede dingen te doen. Juist de onbestemdheid door het coronavirus en de maatschappelijke en economische gevolgen daarvan, geven voeding aan de noodzaak tot verder nadenken en zonder dat je planbare zekerheden hebt. Daarom van ons uit in deze behandeling geen eigen moties of amendementen op een na. Verstandig is het nu om te bestendigen wat we nu al hebben, waar besluiten voor zijn genomen en concrete middelen in geld en menskracht voor zijn toegewezen. Daar zullen we het in het komende jaar mee moeten doen. Daarmee moeten we de storm van een eventuele economische crisis door. Wel moeten we ons vragen blijven stellen. Wat gebeurt er? Hoe staan we er voor? Hoe hebben we ons voorbereid? Staan de zaken al goed zeevast? En waar moeten we nog een extra sjorband omheen leggen? We moeten vooral alert zijn op de onverwachte zaken die zich voor gaan doen. Het zal daarbij niet gaan om de stevigheid van de organisatie maar veeleer om de slagvaardigheid van het organiseren. En het eerste punt komt al direct op. Zonet sprak de premier over nieuwe versoepelingen in het kader van het corona-regime….Burgemeester. Mag de Juttersmarkt weer georganiseerd worden? Dat is uitermate belangrijk voor het stimuleren van de binnenstadeconomie. Dit soort organiseren bedoelen we. En dat is wat wij van het college en het ambtelijk apparaat voor de komende tijd vooral verwachten. Alleen met-elkaar en voor elkaar komen we ongeschonden de storm door. In eerste instantie dus -op een na- geen eigen eigenstandige moties en amendementen. Wel vragen wij als PvdA aandacht voor de volgende onderwerpen:

1. Prima de nieuwe bouwlocaties. Goed voor het stimuleren van de lokale economie. Goed om het perspectief te hebben op lichte groei en nieuwe bewoners. Maar we mogen de huidige bewoners vooral in de oude buurten rondom het centrum niet vergeten. Met alleen de huidige aanpak komen we er niet. Er is meer aandacht en actie nodig. We willen dat er in de komende jaren een programma wordt gestart à la de stadsvernieuwingsprojecten uit de vorige eeuw. Hoe denkt het college hierover?

2. Natuurlijk moet de opwaardering van ons stadshart ook moet voortgang houden. Het maakt Den Helder aantrekkelijk voor nieuwe bewoners en toeristische bezoekers. Voor onze werkgelegenheid zeer belangrijk. De terrassen op de Beatrixstraat kunnen een mooi visitekaartje vormen. Maar helaas autoverkeer raast nog steeds door de straat. Ook voor zessen. De afsluitpaal aan de noordkant is kapot en kan niet meer worden gemaakt. Edzo Bindels en Zeestad hebben een prachtige nieuwe Beatrixstraat aangelegd. Het is een echte boulevard. De PvdA stelt een naamswijziging voor. Waarom dopen we de naam niet om naar Beatrixboulevard en maken we in de zomertijd de boulevard autoluw. Dat kan prima met een afsluiting aan de oostzijde waar voor het ingaand en uitgaand autoverkeer een prima alternatief mogelijk is. Laten we er een echte flaneer-en terrassenboulevard van maken. Met de markt op zaterdag kan de Beatrixboulevard dan een echte regionale uitstraling krijgen. Wat zijn de mogelijkheden op korte termijn?

3. Aandachtspunt is ook de haven. Daar is echt een omslag noodzakelijk. Ophouden met praten maar doen is het devies. Zo er moet er een echte oplossing komen voor de TESO-problematiek. En de discussie over de Boerenverdrietsluis heeft ons geleerd dat er in het havenbeleid vooralsnog veel te weinig aandacht bestaat voor de kansen en mogelijkheden van het verder ontplooien van de recreatievaart en het fietsboottoerisme. Tegen de binnenstad aan en met de verbinding met Willemsoord liggen daar prima kansen voor versterking voor de aantrekkingskracht van ons stadshart. Wat vindt het college hiervan?

Zo zijn er nog meer punten waar we als PvdA aandacht voor willen vragen. Maar het gaat ons nu om de belangrijkste speerpunten. Wel geef ik u nog mee dat we voor wat betreft de aankomende energietransitie we in willen steken op de toepassing van waterstof als energiegeleiding in plaats van het aanleggen van warmtenetten. Dus waterstoftoepassing niet alleen voor de grootgebruikers ontwikkelen, maar gelijktijdig ook aan de slag gaan met toepassingen voor de Helderse huishoudens. Met andere woorden langer op gas en door het gebruikmaken van het huidige geschikte gasleidingnetwerk eerder op waterstof. Wij zullen daarvoor samen met D66 een motie indienen.

Ik wil tenslotte nog een belangrijk punt aan de orde stellen.

Het grote gevaar van een crisis is dat er sociale spanningen ontstaan. Daarom is het ook zo van belang dat we als gemeente dicht bij onze bewoners blijven staan. In contact blijven. In gesprek blijven. Helpen waar het kan. Daarom zijn we ook zo blij dat mede op ons initiatief –de credits hiervoor ook aan de PVV- we met elkaar en voor elkaar unaniem een gemeentelijk steunfonds met 2.000.000 euro hebben ingesteld. Hiermee moet slagvaardig gereageerd kunnen worden als de situatie daarom vraagt. Maar niet alles is met geld op te lossen. Het in gesprek zijn of komen is echt op z’n minst even belangrijk. Er zijn onderwerpen waar het geld niet belangrijk is maar die nu wel in de actualiteit spelen. Onze insteek is: ga ook in Den Helder deze gesprekken aan. Den Helder is een open samenleving waar een ieder zijn thuis moet kunnen vinden. Dat betekent geven en nemen. Luisteren naar elkaar om elkaar te leren

verstaan. Soms krijg ik het beeld dat we in ieder Den Helder vooral vele eilandjes bewonen. Elke buurt of wijk zijn eigen karakter. Stoere stad noemen we dat. Maar ik vind het eigenlijk niet zo’n geslaagde aanduiding. Vooral door het feit dat in Den Helder ook vele vrijwilligers actief zijn. Dat kenmerkt onze stad met haar bewoners vooral. Altijd klaar voor elkaar en niet te beroerd om een feestje of evenement te organiseren. Den Helder is vooral een bezige stad. Dat bekt misschien niet genoeg. Dat laten we aan onze inwoners zelf over. Op zich niet erg. Maar het kan ook spanningen geven. De wereld verandert, de samenleving verandert. Mensen veranderen dus nieuwe inzichten nieuwe feiten geven nieuw besef. Men gaat zich realiseren en bedenken dat het ook anders kan. Daarover ga je met elkaar in dialoog, probeer je een open gesprek aan te gaan … Laten we het daarover gaan hebben…juist nu…opdat we niet verrast worden… De PvdA stelt voor om op kleine schaal op buurt- en wijkniveau een dialoog op te zetten. Een open stadsgesprek over gelijkwaardigheid, saamhorigheid en verdraagzaamheid én over hoe wij in Den Helder rekening houdend met elkaar ook dit jaar een geslaagd en gezellig Sinterklaas kinderfeest gaan organiseren.

Voorzitter. Ik rond af.

Er is nog genoeg werk aan de winkel. Laten we dat samen oppakken en vooral gezond blijven. Laten we samen de toekomst in gaan. Ik dank u wel.

Pieter Blank Fractievoorzitter PvdA

Het bericht Algemene Beschouwing fractie PvdA ( update 1) verscheen eerst op PvdA Den Helder.