In de gemeenteraadsvergadering van 1 juli 2020 is het Energieplan vastgesteld. In dit plan - waarvoor GroenLinks wethouder Carlo Verhaar verantwoordelijk is - wordt vastgehouden aan de ambitieuze doelstelling om in 2030 energieneutraal te zijn. Het Energieplan is met ruimte meerderheid in de raad aangenomen nadat het plan deels is verduidelijkt en is voorzien van een vervolgproces: de komende tijd kan iedereen iedereen meepraten over de klimaatambities van de gemeente Deventer.

Voor GroenLinks was het vaststellen van het Energieplan een belangrijk moment. Helaas had het plan – eerst door een magere eerste conceptversie en de laatste maanden door corona – vertraging opgelopen. Na maanden van praten over klimaatdoelstellingen wordt het eindelijk tijd om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan. Enkele aansprekende acties uit de komende periode zijn: - Er wordt in de tweede helft van dit jaar serieus werk gemaakt van de realisatie van minimaal 3 nieuwe windmolens. Deze zomer verschijnt het Plan van Aanpak en een vervolg op de eerder uitgevoerde windverkenning. In het plan wordt de ambitie uitgesproken om voor maart 2022 een bestemmingsplanswijziging te hebben opgestart.     - Er vindt dit jaar een inventarisatie plaats van mogelijkheden zon op dak en in de openbare ruimte, bijv. geluidwallen, daken van parkeergarages en gemeentelijke gebouwen. Op basis daarvan kunnen verdere acties worden opgestart. - Er wordt een convenant afgesloten met bedrijven in Deventer (soms ook "greendeals" genoemd) om bovenop de wettelijke maatregelen energiebesparende maatregelen te treffen.

Het omvangrijke plan omvat veel meer maatregelen en aangekondigde acties. Alle stukken van het Energieplan staan hier.

Doelstelling 2030 In 2009 heeft Deventer de doelstelling afgesproken om in 2030 energieneutraal te zijn. Op dat moment al een ambitieuze doelstelling maar helaas zijn we de afgelopen 10 jaar weinig opgeschoten. In het Energieplan houden we vast aan deze doelstelling waarbij we elke twee jaar nagaan welke maatregelen nodig zijn om deze te bereiken (dit noemen we de "stepping stones"). Het is niet gewenst om bij voorbaat de doelstelling te verschuiven zoals enkele collega's in de raad voorstelden. Belangrijke winst in dit energieplan is dat we de focus leggen op de komende twee jaar waarbij we tegelijkertijd de druk op de ketel houden van de ambitieuze doelstelling. Op het eerstvolgende moment in 2022 kunnen we zien hoever we nodig verwijderd zijn van de doelstelling, welke nieuwe technieken en inzichten er op dat moment bestaan en welke stappen we gaan zetten richting 2024.       

Buitengebied "volplempen" met zonneparken ? De afgelopen maanden is de discussie vooral gegaan over het getal van de 800 hectare zonne-akkers die in dit plan zouden zijn voorgesteld. Door sommige collega's is verteld dat met dit plan het buitengebied wordt "volgeplempt" met zonneparken en dat het mooie Sallandse landschap om zeep wordt geholpen. Deze verhalen zorgden helaas voor veel onrust. In het plan is een berekening gemaakt van wat het zou betekenen als je met de huidige stand van de techniek energieneutraal zou moeten worden. Een grofmazige berekening wijst dan uit dan je fors aantal hectaren zonne-akkers nodig hebt en daarnaast windturbines (verkenning opgenomen als bijlage bij het plan). Een berekende momentopname met indicatieve status en geen concreet besluit met rechtsgevolgen voor het aanleggen van tig hectare aan zonne- of windparken. In het plan is gekozen voor een intelligente aanpak namelijk elke twee jaar nagaan welke opgave er ligt en welke maatregelen nodig zijn. In de loop der tijd verandert namelijk de opgave ; enerzijds doordat er meer energie wordt bespaard (waardoor er minder hoeft te worden opgewekt) en anderzijds omdat technieken doorontwikkelen (efficienter worden) en er nieuwe technieken of inzichten bijkomen. Daarom wordt elke twee jaar het plan herijkt en wordt gekeken wat er nodig is. Met dank aan een voorstel van Gemeentebelang worden de inwoners hier actief bij betrokken. Wij kijken uit naar de gesprekken met stad en platteland voorafgaand aan de eerste herijking in 2022!

Aan ons wordt ook vaak de vraag gesteld hoe wij eigenlijk denken over zonneparken (of : zonne-akkers). Op 13 mei schreven wij hier al over op onze website, zie https://deventer.groenlinks.nl/nieuws/veelgestelde-vragen-over-de-energieplannen-van-deventer en daarin is al aangegeven dat de tekst onduidelijk was en dat we een tekstvoorstel voor verbetering zouden doen. Dat hebben we – samen met Gemeentebelang, PvdA en CDA – ook gedaan en dit amendement is breed aangenomen.

Kort gezegd komt het er op neer dat wij van mening zijn dan terughoudend moet worden omgegaan met grootschalige zonneparken. De landbouw moet een grote transitie doormaken en daar is meer landbouwgrond voor nodig, nog los van de landschappelijke impact en de ruimte voor biodiversiteit. Eerst zon op daken, dan op plaatsen met slim dubbelgebruik (bijvoorbeeld een geluidswal). Als we al zonneparken willen aanleggen moet dat met respect voor landschap en biodiversiteit. In Deventer hebben we in 2019 uitgangspunten vastgesteld als iemand een zonnepark wil ontwikkelen. Het Energieplan sluit daarbij aan. [Nota van Uitgangspunten zonneparken]

Lokale initiatieven belangrijk! De energietransitie raakt iedere Deventenaar. Gelukkig zijn er veel deventenaren actief mee bezig alleen soms kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Soms komen ze naar de raad en vragen om ondersteuning van innovatieve lokale projecten, bijvoorbeeld gezamenlijk energieopwekking, isolatieprojecten of autodelen. Die initiatieven verdienen applaus maar ook onze steun. Daarom heeft GroenLinks voorgesteld om een subsidieregeling (Kleintje Duurzaamheid) te ontwikkelen voor alle orginele doeners en duurzame kanjers in Deventer. De motie "Kleintje Duurzaamheid" is met brede steun in de raad aangenomen.

Duurzaamheid voor iedereen bereikbaar De komende jaren wordt bij de energietransitie van iedere Deventenaar veel verwacht. Wij vinden dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven maar vooral ook moet ondersteunen. Veel gemeenten hebben een revolverend duurzaamheidsfonds voor duurzaamheidsleningen. Doordat de leningen worden afbetaald vult het fonds zich vanzelf weer. Samen met PvdA hebben wij gevraagd om de mogelijkheden van een revolverend duurzaamheidsfonds nader te onderzoek en in het najaar de raad daarover te informeren. Dit voorstel is met brede steun aangenomen. In de tweede helft van dit jaar weten we meer en kunnen we hopelijk op basis van de geleverde informatie besluiten tot het oprichten van een duurzaamheidsfonds.

Nu : aan de slag met het Energieplan!