Het afgeven van voorgedrukte verwijsbrieven op scholen door zorgaanbieders keurt minister De Jonge (VWS) ‘ten zeerste af’. ‘Ik vind het geen goede zaak dat zorgaanbieders door middel van een spreekuur op school eerst “diagnoses” stellen en vervolgens ter behandeling hun eigen diensten aanbieden.’

Ongekende groei

Dat stelt de minister in antwoord op Kamervragen van CDA-Kamerlid René Peters. Het Kamerlid had de minister om opheldering gevraagd na publicatie over dergelijke praktijken in Pijnacker-Noortdorp in Binnenlands Bestuur. De gemeente onderzocht de ongekende groei van met name de ambulante jeugd-ggz. Tijdens dat  onderzoek kwam naar voren dat zorgaanbieders spreekuren op scholen houden, daar een diagnose stellen en de ouders een kant-en-klare verwijsbrief geven waarmee ze alleen nog langs de huisarts hoeven.

Hulp zonder verblijf

Minister De Jonge weet niet of dergelijke praktijken vaak voorkomen, zo stelt hij in zijn beantwoording, maar hij heeft er geen goed woord voor over. Op de vraag van Kamerlid Peters of het gebruik van basis jeugd-ggz in de gemeente Pijnacker-Nootdorp in vergelijking met de regio relatief hoog is en de afgelopen jaren is gestegen, moet de minister het antwoord schuldig blijven. Wel refereert hij aan CBS-cijfers, die de afgelopen jaren wel een stijging laten zien van het aantal verwijzingen door de huisarts naar jeugdhulp zonder verblijf. Uit de cijfers over de eerste helft van 2018 blijkt dat relatief gezien in Pijnacker-Nootdorp meer jongeren jeugdhulp zonder verblijf krijgen dan in de Jeugdregio Haaglanden en Nederland. In Pijnacker-Nootdorp ligt dat percentage op 8,6 procent, in de jeugdregio Haaglanden op 7,7 procent en in Nederland op 6,8 procent. In de CBS-cijfers wordt geen uitsplitsing gemaakt naar bijvoorbeeld jeugd-ggz of andere vormen van jeugdhulp.