Door Martijn Schwillens Kliknieuws.nl

Mill werkt nu nog samen met Grave en Cuijk in de Werkorganisatie (CGM). Die vervalt zodra de nieuwe gemeente op 1 januari 2022 een feit is. De gemeenteraadsleden hebben drie scenario's voorgelegd gekregen, waarbij zij kunnen kiezen uit een eigen ambtelijke organisatie voor Mill en Sint Hubert, al dan niet alleen of samen met Grave en/of andere gemeenten (1), een dienstverleningsovereenkomst (of centrumregeling) waarbij de gemeente Mill de ambtelijke ondersteuning afneemt van de nieuwe CBA-gemeente (2) of volledige integratie van de huidige Werkorganisatie CGM in de nieuwe CBA-gemeente, waarbij zeggenschap in overeenstemming moet worden gebracht met de nieuwe verhoudingen in het Land van Cuijk. "In dat laatste geval verandert er hoegenaamd niets. Alleen wordt de C dan een grote C(CBA)", zegt Walraven, die nog niet vreest dat Mill in dat geval minder te zeggen heeft dan op dit moment. "Wij gaan uit van een gelijkwaardige stemverhouding. Dat is binnen CGM en de Veiligheidsregio ook het geval, terwijl Cuijk bijvoorbeeld één keer zo groot is als Mill en Grave."

Wensen en bedenkingen

"Wij vinden het als gemeentebestuur erg belangrijk om te weten hoe de raad ertegenaan kijkt. Daarom geven we ze de kans hun wensen en bedenkingen in te brengen", vervolgt Walraven.

Een meerderheid van de Cuijkse gemeenteraad hoopt dat Mill alsnog (samen met Grave) aansluit met de gesprekken met Boxmeer en Sint Anthonis, met wie Cuijk per 2022 één nieuwe gemeente gaat vormen. Om hun wens kracht bij te zetten, hebben meerdere fracties uit Cuijk (waaronder CDA en Liberaal LvC) een brief naar Mill gestuurd waarin wordt gesteld 'dat een fusie CGM geen optie meer is'. "We hebben die brief ter kennisgeving aangenomen, maar het verandert nagenoeg niets aan de situatie", onderstreept Walraven. "De keuze voor welke variant van samenwerking op ambtelijk niveau heeft ook geen invloed op het bestuurlijke proces. Eén CGM-gemeente blijft ook gewoon onze voorkeur hebben."