Recreëren, stadslandbouw, energie opwekken: er zijn legio mogelijkheden voor een groen dak. Net als voordelen. Het draagt bij aan een klimaatbestendige stad en bevordert biodiversiteit. Deze gemeenten zetten in op meer groene daken.

Op verschillende plaatsen wordt momenteel hard gewerkt aan een groenere invulling van de daken in de gemeente. Zo roept Leiden 2020 uit tot Jaar van het Dak omdat de daken volgens de gemeente nog ‘een groot onbenut landschap’ zijn. Bijna 15 procent van de totale Leidse grondoppervlakte is dak. De stad is een van de meest dichtbebouwde van Nederland en ruimte is er schaars. ‘Zonde als de ruimte op de daken niet beter gebruikt wordt,’ aldus de lokale GroenLinks-fractie, initiatiefnemer van de actie.

De gemeente trapt alvast af met een fotowedstrijd. Wie zonnepanelen of een groen paradijsje op z’n dak of schuur heeft, kan een foto via Instagram of Facebook delen en de gemeente daarin taggen. De gemeente verspreidt de foto’s vervolgens via sociale media, de Stadskrant en andere kanalen om aandacht te vragen voor de actie. Inwoners die meedoen, maken kans op een bezoek aan de toren van het stadhuis (dat uitzicht biedt op alle daken van de stad) en een lunch voor twee.

In Utrecht zijn driehonderd bushokjes uitgerust met een plantendak, een primeur voor de gemeente, zo schrijft VerkeersNet. Utrecht stelde dit als voorwaarde aan het bedrijf dat de bushokjes en de voorzieningen verzorgt. De vetplant Sedum, die weinig onderhoud vergt, mag er z’n best doen. Zo’n groen dak op de bushokjes kan onder meer fijnstof afvangen en een koele schuilplaats bieden in de zomer. Het project zou inmiddels heel wat aandacht uit binnen- en buitenland hebben gekregen. Apeldoorn gaat in navolging van Utrecht binnenkort aan de slag met de groene bushokjes, aldus Omroep Gelderland.