U heeft er ongetwijfeld al iets over gehoord of gelezen. Cuijk gaat in oktober beslissen of ze gaan herindelen met Boxmeer en St Anthonis. Grave werkt nu samen met Cuijk, Mill en St Hubert. We hebben één gezamenlijke ambtelijke organisatie (CGM). In het bestuursakkoord hebben de Lokale partij Grave en het CDA aangegeven hoe zij de bestuurlijke toekomst van Grave zien.

De afstand bestuur - inwoners

Wij denken dat Grave een overzichtelijke gemeente is, waarbij de lijnen tussen gemeente en burgers nog kort zijn. Eén gemeente Land van Cuijk zou 90.000 inwoners hebben, verdeeld over 33 dorpen en 1 stad. Het zal niet meer zijn zoals nu dat iedere kern door één of meerdere raadsleden vertegenwoordigd wordt.  Het bestuur komt dan veel verder van de inwoners af te staan. De burgerparticipatie zal dalen en de betrokkenheid van de bestuurder met zijn inwoners zal afnemen.

De financiën

Een veel gehoord argument van voorstanders voor herindeling is dat het financieel meer mogelijkheden zou bieden. Uit onderzoek (bron: Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) blijkt echter dat het tegendeel waar is. Een herindeling leidt niet tot lastenverlichting van de inwoners of tot dalende ambtelijke kosten. Ook is er geen onderbouwing dat de dienstverlening beter zou worden. Dit wordt versterkt door een analyse van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (bron: Magazine VNG, maart 2019) waaruit blijkt dat gemeenten tot en met 20:000 inwoners (zoals Grave) het best bij kas zitten en dat hoe groter de gemeente wordt, hoe hoger de gemiddelde uitgaven per inwoner worden.

De positie in de regio

Om de regionale positie te versterken is een herindeling tot één Land van Cuijk niet nodig. Met het SETA-concept (Samen En Toch Apart) is het mogelijk om op intergemeentelijk niveau samenwerkingsregelingen te ontwikkelen waardoor je op de gewenste gebieden samen sterker wordt. Onze gemeente heeft zo al bijna 30 samenwerkingsverbanden met andere gemeenten wat tot een toename van de bestuurskracht leidt. Uit recentelijk onderzoek (bron: Coelo, januari 2019) blijkt dat herindeling niet tot minder samenwerkingsverbanden leidt en daarmee dus ook geen effectief middel is om meer bestuurskracht als zelfstandige grotere gemeente te ontwikkelen. Het is zo dat de grote steden zelfs méér samenwerkingsverbanden hebben.

Het leefbaarheidsniveau

Als zelfstandige gemeente Grave mogen we trots zijn op het kwaliteitsniveau van onze lokale voorzieningen en de geboden ondersteuning aan het verenigingsleven. Door onze inwoners bij hun inzet te ondersteunen, te stimuleren en te faciliteren wordt de leefbaarheid in de straat, de wijk, het dorp en de stad verhoogd. Het is de vraag hoe dit leefbaarheidsniveau zich na een herindeling zal ontwikkelen, want als we naar het gemiddelde niveau van voorzieningen in het Land van Cuijk kijken, gaan we in onze gemeente er op achteruit.

De noodzaak

Voorstanders van herindeling gebruiken vaak het argument dat onze gemeente door provinciaal of landelijk bestuur tot herindeling gedwongen zal worden. Dit is niet waar. Zolang gemeenten aantonen hun bestuurlijke en financiële verantwoordelijkheden aan te kunnen is het aan het gemeentebestuur en haar inwoners zèlf om over de toekomst van hun gemeente te beslissen. Uit een analyse van PwC (bron: PricewaterhouseCoopers, maart 2019) blijkt dat een zelfstandige Gemeente Grave haalbaar is. Het besluit van de Gemeente Cuijk om uit de ambtelijke organisatie te stappen en te gaan herindelen met Boxmeer en St.Anthonis doet daar volgens deze analyse niets aan af. Wel zal door dit besluit een nieuwe opbouw van de ambtelijke organisatie moeten plaatsvinden waarbij nieuwe afspraken met de Gemeente Mill en St.Hubert gemaakt zullen worden.

Bij de gehouden opiniepeiling gaf 42,3% van de inwoners aan een zelfstandige gemeente te willen blijven. Bij deze peiling was er een duidelijke minderheid voor herindeling naar één Land van Cuijk (22,9%), waardoor deze herindeling geen optie is. Voor een herindeling met de gemeente Cuijk en Mill/St.Hubert had 33,3 % van de inwoners de voorkeur.

De uitslag van de gehouden opiniepeiling geeft aan dat wij in de raadsperiode 2018-2022 nader moeten onderzoeken welke optie (zelfstandig of CGM) het beste is voor de inwoners van de gemeente Grave, middels een objectief onderzoek/analyse. Hiervoor is het tevens belangrijk in de raadsperiode 2018 -2022 de inwoners van Grave goed te informeren over de effecten/consequenties van zelfstandig blijven of een evt. herindeling CGM. We hebben aangegeven dat de uiterlijke datum van deze raadpleging de gemeenteraadsverkiezingen 2022 zullen zijn.

Wij betreuren het dat de Gemeente Cuijk overweegt om de beslissing te nemen uit de ambtelijke organisatie CGM te stappen en tot herindeling met Boxmeer en St. Anthonis over te gaan.

De optie of ook een bestuurlijke fusie CGM mogelijk is, zal door dit besluit komen te vervallen. Wij roepen daarom de raadsleden van de gemeente Cuijk op om te heroverwegen of een herindeling CGM niet een betere keus zou zijn. De huidige realiteit dwingt ons om de keuze, zelfstandigheid of herindeling CGM, versneld voor te leggen aan onze inwoners.

Zoals opgenomen in het bestuursprogramma zullen de LPG en het CDA in de huidige periode (2018-2022) geen voorstellen steunen die betrekking hebben op de vorming/herindeling één Land van Cuijk