Uitgesproken GroenLinks in de commissie Beheer van 13 februari door Melissa Oosterbroek

Het gaat niet goed met de insecten in Haarlem. Terwijl het in februari zomer weer is, debatteert onze Haarlemse gemeenteraad over verschillende meningen en belangen van onderwerpen die al dan niet op de agenda staan. Een onderwerp dat mij aan het hart gaat, krijgt daarbij naar mijn mening onvoldoende aandacht.

Dit heeft meerdere oorzaken, klimaatverandering, pesticiden, meer landbouw. Het is dan ook erg goed dat we het deze week nog over het ecologisch beleidsplan kunnen hebben. Zodat we niet meer bijdragen aan het rampenscenario maar een voorbeeld kunnen zijn voor ecologie oplossingen in een middelgrote stad in Nederland.  

En wat zijn die oplossingen dan van natuurinjestad?

Groenlinks ziet voor zich niet een rode loper, maar een groene loper. Eentje die de hele stad doorkruist en onze stukken groen met elkaar verbindt, bijvoorbeeld de Jan Gijzenkade met de Bolwerken. Of een groene loper waar we de bomenstructuur zo uitwerken dat er een pad / groene loper ontstaat waar insecten welkom zijn.

En wat wil een insect dan, nou dat insect wil meer beheergroepen in de stad met heesters en draag en waardplanten. Grotere boomspiegels waar het kan. Minder steen en meer groen in de straten. Nederlandse grassoorten i.p.v. het Engelse gras. Liever een natuurlijk weiland dan een agrarisch stuk land.

U begrijpt wethouder, de ernst van de situatie en ook de grote aanpassing van het onderhoud in de stad die we hiervoor nodig hebben vraagt om iemand die erop toeziet dat de insecten populatie in Haarlem weer gaat toenemen. Vindt u het ook een goed idee om hier een stadsecoloog voor in te zetten? Zo ja, wanneer kunnen we verwachten dat deze mevrouw of meneer de afspraken over het onderhoud aanpast naar beheergroepen die goed zijn voor de natuur? En tegelijkertijd de mogelijke groene loper intekent in onze openbare ruimte?

We hebben de afgelopen jaren vooral beheerd op schoon en veilig. Het is nu tijd om te beheren op natuurlijk en veilig. Dat vraagt ook een aanpassing in de beleving van onze klant, de bewoner en een aanpassing in ons onderhoudsniveau. De bewoners kunnen ook worden uitgenodigd om mee te doen in de groene loper door geveltuinen aan te leggen en schuttingen egelvriendelijk te maken. Of een groendak te nemen; onze stad is namelijk maar voor een beperkt deel in ons beheer. Zo zul je zien dat vanuit de groene loper de gehele stad vlinder, bijen en kevers faciliteert om zich voort te planten zodat de dieren hoger in de piramide voldoende voedsel houden.

Naar aanleiding van mede onze bijdrage is de volgende dag het volgende stuk in het Haarlems Dagblad geplaatst https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20190215_95301639/stadsecoloog-komt-terug-in-haarlem

In de raad voor 28 februari zijn twee moties vreemd ingediend met betrekking tot ons ecologisch beleidsplan. Melissa Oosterbroek heeft hier een opinie over geschreven om de motivering aan te geven van de motie ingediend door Groenlinks en D66. U vindt deze hier op de website.