Onze afdeling heeft schriftelijke vragen gesteld over inwonersparticipatie. Op initiatief van Silvia van Amerongen (D66/GL) en in samenwerking met Erik Mateman (CDA) heeft Annemiek Tigchelaar meegewerkt aan deze vragen. Gezamenlijk maken we ons zorgen over de manier waarop onze gemeente bewoners betrekt bij diverse belangrijke ontwikkelingen en onderwerpen.

Hoewel in dit coronatijdperk inwonersparticipatie een ver van je bed show lijkt, hopen we natuurlijk dat we binnenkort weer op diverse manieren met burgers in overleg kunnen en meningen van burgers kunnen inwinnen. De gemeente heeft dit het afgelopen jaar reeds op diverse manieren gedaan, maar zonder duidelijke lijn of structuur. We zien hier veel ruimte voor verbetering en we hopen dat onze vragen de wethouder kan prikkelen hier beter naar te kijken. 

Schriftelijke vragen

We hebben in de ARI’s 2019-64 en 2020-07 kunnen lezen dat in de gemeente Heerde wordt nagedacht over en geëxperimenteerd met het onderwerp inwonersparticipatie. We denken aan de besluitvorming over de ombuigingen en het betrekken van inwoners bij de profielschets voor een nieuwe burgemeester. We zien het als eerste vingeroefeningen. Wat werkt wel en wat werkt niet in Heerde?

De klankbordgroep omgevingsvisie en de werkgroep democratische verbinding denken mee over een visie op de aanpak van participatie bij de Omgevingswet. Dit resulteerde erin dat de gemeente een stap verder in de goede richting zet met de buurtgesprekken en de online enquête over de toekomst van Heerde, als voorbereiding op de omgevingsvisie. Het College zal echter pas rond de zomer komen met een visie op participatie. Dan zullen ook de resultaten bekend zijn van het onderzoek door de trainees, naar de wijze waarop de gemeente Heerde haar inwoners inclusief invloed kan geven op hun leefomstandigheden. Kortom: We zitten nog middenin een fase van experimenteren en leren.

Tegelijkertijd hebben ondergetekenden vragen over de bestaande kaders en of die voor nu voldoende houvast bieden. Voorkomen moet worden dat burgerparticipatie een doel op zich wordt, zonder dat helder is welke plaats het inneemt in de diverse besluitvormingstrajecten. Vooral voor de burgers zelf is duidelijkheid vereist. Burgerparticipatie vereist ook een integrale benadering. We moeten voorkomen dat inwoners het spoor bijster raken. Immers, een veelheid aan participatie trajecten worden nu en in de nabije toekomst opgestart. Soms gelijktijdig, soms overlappend, of na elkaar.

Te weten: Sociaal domein: Aanpak 0-100

Ruimtelijk domein: – RES (Regionale Energie Strategie) – RAS (Regionale Klimaat-Adoptatie Strategie) – Omgevingswet – Transitie Visie Warmte (verplicht in 2021) – Groen adoptie als inwonersparticipatie – Inhaalprogramma zoekgebieden woningbouw

We hebben hier de volgende vragen over:

1. Op welke wijze gaat het college de diverse trajecten aan de inwoners presenteren? Gaan we voor deze 7 genoemde trajecten via aparte trajecten in de tijd bij de burger langs of worden deze in het kader van de participatie (deels) samenhangend gepresenteerd?

2. Bent u het met ons eens dat we in afwachting van een uitgewerkte visie een praktisch plan van aanpak voor de diverse genoemde besluitvormingstrajecten en een tijdlijn op dit moment niet kunnen missen?

3. Bent u bereid zo’n plan van aanpak op korte termijn aan de raad of commissies te presenteren?

4. Is het daarnaast wellicht wenselijk bij de start van een project of traject een startdocument te hebben waarin de aanpak van het participatietraject wordt beschreven waarom, wanneer en hoe burgers hierbij betrokken worden en tevens welke rol het college, ambtenaren en de gemeenteraad hebben.

5. Is het college het met ons eens dat er naast een algemene visie op participatie per besluitvormingstraject er een expliciet besluit zou moeten zijn: 1. Met welke doel de gemeente een participatietraject inzet: het creëren van draagvlak bij burgers voor gemeentelijk beleid, het verhogen van de kwaliteit van besluiten, het stimuleren van zelfwerkzaamheid en sociale cohesie, of het ophalen van informatie ten behoeve van beleids- en besluitvorming? 2. In welke fase van de beleidscyclus de gemeente burgerparticipatie wil inzetten: bij de agendavorming, bij de beleidsvorming, bij de besluitvorming, bij de uitvoering of bij de evaluatie? 3. Welke mate van invloed de gemeente de burger wil geven: informeren, raadplegen, meedenken, meedoen of meebeslissen? (Participatieladder) 4. Voor welke vorm van participatie gekozen wordt (bijeenkomsten, enquêtes, enz)?

6. En dat de gemeente transparant is over de gemaakte keuzes zodat alle inwoners van Heerde weten wat zij mogen verwachten?

7. Hoe wil het college participatietrajecten gaan evalueren om zo meer te leren over welke participatievormen er in onze gemeente goed of minder goed werken, zodat deze kennis bij toekomstige participatie initiatieven gebruikt kan worden.

Namens de fracties van D66/GroenLinks, CDA en PvdA Silvia van Amerongen Erik Mateman Annemiek Tigchelaar

Het bericht Schriftelijke vragen over inwonersparticipatie verscheen eerst op PvdA Heerde.