Afgelopen woensdag organiseerde GroenLinks in het Spoorkantoor van ondernemend heerhugowaard haar halfjaarlijkse Ledenvergadering en een thema-avond over het basisinkomen. Het was een geslaagde avond waarbij eerst de bestuurlijke koers werd bepaald door de leden na vele voorstellen door het bestuur en was er na de formele gedeelte een lezing en discussie avond gepland voor iedereen die geïnteresseerd was in het onderwerp basisinkomen.

 

Op de groene weg:

De GroenLinks afdeling is tevreden en de partij staat er goed voor zegt het bestuur tegen de leden na het bespreken van de financiën, de uitslagen van de staten en Europese verkiezingen en de informatieve rol van de fractie. We hebben mooie resultaten in de raad, mensen weten wat we doen en mensen spreken ons aan  waar nodig en dat is wat we willen “lokaal doen waar we landelijk goed in zijn” tijdens de ledenvergadering stond het bestuur ook stil bij de verhuizing van commissielid Korbijn. Fractievoorzitter Kwint sprak lovende woorden en dankte Roy voor zijn enthousiasme en passie die hij voor de fractie had en gaf. “ Ondanks dit afscheid hopen we Roy snel terug te zien in de nieuwe gemeente Roy bedankt!” Roy zal niet definitief weg gaan bij GroenLinks Heerhugowaard want tijdens de ledenvergadering is hij door de leden benoemd als interim voorzitter van de afdeling Heerhugowaard en gaat het bestuur samen met Roy werken aan een sterk en vernieuwd team voor verandering.

 

Basisinkomen:

Onder leiding van Alexander de Roo (Voorzitter stichting basisinkomen ) besprak de afdeling GroenLinks Heerhugowaard wat nou een basisinkomen is en hoe gaan we dit betalen? Want de hoeveelheid betaald werk slinkt en de kloof tussen arm en rijk wordt groter. Dus moeten we de hoeveelheid werk en geld eerlijker verdelen. Er is behoefte aan mensen die de sociale taken in onze maatschappij oppakken, zoals zorg en veiligheid. Tegelijk is er steeds minder geld beschikbaar voor die taken en ook zijn er nog steeds veel werklozen. Is een basisloon de oplossing? En wat kan de gemeente doen? De belangrijkste conclusie van de avond: een basisinkomen geeft aan dat meedoen in de samenleving even zeer wordt gewaardeerd als betaald werk. Dat doet recht aan de gelijkwaardigheid van mensen. Een basisinkomen biedt bovendien meer ruimte om te kiezen tussen zorgtaken, vrijwilligerswerk en betaald werk. En dat levert ongetwijfeld weer werk op voor mensen die graag willen werken maar nu geen baan kunnen vinden.

 

GroenLinks pleit al vanaf het begin in deze raadsperiode dat Heerhugowaard moeten kijken naar een experiment basisinkomen, maar kan op de PvdA de andere politieke partijen nog niet overtuigen om hier het voortouw in te pakken.