https://voorne.pvda.nl/nieuws/financiele-situatie-hellevoetsluis-ernstiger-dan-gedacht/Voor U gelezen in het AD…

Eneco is reddende engel voor bijna failliet Hellevoetsluis…

De financiële situatie van de gemeente Hellevoetsluis is nog ernstiger dan gedacht. Er is niet alleen een tekort op de begroting door gestegen zorgkosten, er zijn bijna geen reserves meer.

(Aan het einde van de berichtgeving uit het AD, vindt u de stellingname van de PvdA-fractie in dit kader.)

Door tegenvallers bij de ontwikkeling van bedrijventerrein Kickersbloem 3, door forse uitgaven aan extern personeel en door de miljoenentekorten op zorg, zijn de spaarpotten van de gemeente nagenoeg leeg, rekent een onderzoeksbureau dat door het gemeentebestuur is ingehuurd voor. ,,Er is geen enkele buffer meer.” . . . . .

De verkoop van de aandelen van energiebedrijf Eneco komt als een geschenk uit de hemel. Hellevoetsluis krijgt dit voorjaar 36 miljoen euro bijgeschreven in ruil voor het afstaan van mede-eigendom van het energiebedrijf. Zonder die extra inkomsten, zag de financiële situatie van de gemeente er somber uit.

Het college van B en W volgt het advies van het bureau om het geld van Eneco te gebruiken om lopende leningen af te lossen. Door de leningen af te lossen betaalt de gemeente in de toekomst minder rente. Het rentebedrag dat zo wordt terugverdiend is groter dan de jaarlijkse opbrengst van de Eneco-aandelen, dus houdt de gemeente geld over.

Uurtarief De inhuur van extern personeel wordt de komende jaren aan banden gelegd. Er was extra personeel nodig voor projecten en voor vervanging van vaste medewerkers. Vanaf nu wordt scherper opgelet of het wel nodig is om tijdelijke krachten in te huren. Bovendien wordt een maximum uurtarief ingesteld. Uit het rapport blijkt dat personeel is ingehuurd dat meer dan 125 euro per uur verdiende.

Ook na alle maatregelen heeft de gemeente nog geen vet op de botten, voorspelt het bureau. Het verhogen van de OZB, de belasting op onroerend goed, met bijvoorbeeld vijf procent zou elk jaar nog 260.000 euro extra opleveren. Het college wil daar geen besluit over nemen en laat die keuze aan de gemeenteraad. https://voorne.pvda.nl/nieuws/financiele-situatie-hellevoetsluis-ernstiger-dan-gedacht/Gemeenteraadsleden uitten vanavond hun zorgen over de budgetoverschrijdingen op de zorg. ,,Heeft de gemeente wel de capaciteit om dit aan te pakken?” vroeg Daan Dankaart (PvdA). Hij pleitte voor een rekenkameronderzoek. ,,Het is zorgelijk dat dit tekort zo laat is ontdekt”, stelde Dick Bosgieter (VVD).

Klik hier om naar het AD te gaan…

Tot zover de berichtgeving uit het AD. Onze PvdA-fractie in de gemeenteraad heeft daar echter een meer genuanceerde mening over:

Vanaf het begin is onze fractie principieel tegen de verkoop van de ENECO-aandelen geweest; onder meer in de raad van 23 januari zei onze fractievoorzitter Daan Dankaart daar het volgende over:

“Principieel is de fractie van de PvdA hier nog steeds tegen. Al in september 2017 zei mijn voorganger, Henk Joosten in deze Raad: “Energie een basisvoorziening is waarvan de beschikbaarheid te allen tijde gewaarborgd moet blijven.”. Einde citaat. Enkele jaren geleden konden wij in Californië zien wat er kan gebeuren als de marktwerking de overhand krijgt, en de overheid haar grip op de situatie verliest. Met verkoop van de ENECO-aandelen leggen we daarvoor het eerste zaadje; waarschijnlijk niet nu of binnen de eerst jaren, maar op enige termijn. Basisvoorzieningen moeten niet onder de invloed komen van marktwerking, daar hebben wij al te veel narigheid van gezien. Sommigen in deze raad zullen het als een Gods geschenk beschouwen: de ene dag zitten we met een gat van enkele miljoenen, en de andere dag wordt ons tientallen miljoenen in de schoot geworpen; een geluk bij het ongeluk waar dit college ons met haar krakkemikkige financiële beleid mee opscheepte. Behalve mijn principiële bezwaren verkoop je ook de kip met de gouden eieren; vele jaren hebben we daar de gouden veren van geplukt, en dat zullen we kwijtraken. Eenmalig krijgen we een fors bedrag op de rekening, maar voor we dat we krijgen, is het al voor een fors deel uitgegeven.”

Dus: ja, het komt onze gemeente wel heel goed uit dat we dat geld binnenkort binnen gaan krijgen, maar het is natuurlijk van de gekke dat wij dit incidentele bedrag nu moeten gebruiken om structurele tekorten op te vangen. Daarom heb ik het gemeentebestuur ook opgeroepen om te analyseren hoe dit gebrek aan beleid heeft kunnen gebeuren, of zij zelf wel de ‘capaciteit’ (menskracht en competenties) in huis heeft om dit gedegen te onderzoeken, en structurele oplossingen te vinden om uit deze penarie te komen. En niet gelijk maar onze kroonjuwelen verzilveren. Want: misschien bestaat Sinterklaas dan wel, maar het is niet de PvdA.

Het bericht Financiële situatie Hellevoetsluis ernstiger dan gedacht… verscheen eerst op PvdA Voorne.