De kadernota begint met mooie vergezichten voor 2040, maar deze zijn niet in de raad besproken zijn. Wel herkennen we ons erin: wonen, fijn vestigingsklimaat, cultuur, fietsroutes, bereikbaarheid, station Twente centraal, samenwerken MBO, HBO en WO. Wat ons betreft gaan we hier op een later moment nog verder mee aan de slag, maar is dit een goed kader om ons aan te houden wanneer we nieuwe plannen maken.

We gaan de cultuurvisie pas na de zomer bespreken, dit is al wel als p.m. post in de kadernota opgenomen. We hopen op een positief besluit, en dat er gelijk boter bij de vis gedaan wordt door de middelen beschikbaar stellen.

De kadernota gaat uit van een licht negatief resultaat in 2024 (-1,9mln), niet heel erg zorgelijk. Helemaal omdat er in 2024 in de algemene reserve 31,4 mln zal zitten, waarvan 8 mln. gereserveerd is voor het sociaal domein. Er is dus echt ruimte om voortvarend dingen aan te pakken.

Door de coronacrisis wordt er opgeroepen tot voorzichtigheid, maar eerste ramingen geven een beeld dat we dit goed aankunnen. We denken dat er nu al meer moet gebeuren in de stad, er is veel ruimte. Wellicht geeft de motie van CDA wat lucht om echt dingen te kunnen gaan doen. Zodat initiatieven uit de stad ondersteund kunnen worden, want we missen dit jaar wel echt de motiemarkt.

We kunnen en moeten meer inzetten op middelen voor duurzaamheid, er zijn al verschillende gemeenten die de noodtoestand uit hebben gesproken. Er zijn mooie intenties, maar het duurt te lang. De vervolgstappen voor de global development goals duren te lang, motie van eind 2018. Klimaatadaptatie, biodiversiteit, water vasthouden, hittestress, we hebben er met z’n allen de mond vol van. Maar als ik kijk naar onze nieuwe Enschedesestraat, hoe groen is die dan eigenlijk? Ik denk dat het een beetje tegenvalt tov hoe het daarvoor was. De herinrichting van het marktplein geeft daarbij een nieuwe kans en ik denk daarbij dan ook dat een extra kader daarvoor niet vrijblijvend moet zijn. En wat vanuit D66 werd aangegeven, laat los laat gaan. We zijn hier wel als raad om kaders te stellen die we heel belangrijk vinden voor onze stad en dit is er één die we niet mogen missen. 

De LED-verlichting, ook al herhaaldelijk aan de orde geweest. Dat gebeurd nu volgens een natuurlijk vervanging voor de straatlantaarns die dat nog niet hebben. Bij de begroting van 2020 heeft de wethouder aangegeven te overwegen of dit versneld kan worden. Vervangen is namelijk altijd goed, en ik gaf toen het voorbeeld dat ook thuis het advies is om gloeilampen te vervangen door LED. Ook al heb je hem nog in de kast in een doosje liggen, gooi hem weg en vervang door LED. Ik zou graag van de wethouder horen welke stappen hij daarin op het oog heeft. 

Dan de kunstgrasvelden, het woord moet even weer vallen natuurlijk. Ik zie in de kadernota staan door een uitspraak van de rechter in verband met het tegengaan van de verspreiding van rubberkorrels worden we gedwongen tot het aanbrengen van kantplanken en roosters langs kunstgrasvelden. Dat zouden we toch echt uit onszelf al moeten willen, dat kunnen we toch niet laten gaan. Het is al een gemiste kans dat we geen infill vrije velden hebben aangelegd of infill met kurk, maar dan toch nog wachten tot het echt moet zodat je de uitloop van strooisel tegengaat. Dat is echt een minimaal bod.

Het afval, elk jaar minder restafval laten we dat vaststellen dat gaat goed en daar ging het onsmet z’n allen ook om. Helaas hogere kosten door externe ontwikkelingen waardoor de afvalstoffenheffing gemiddeld stijgt met 15 euro. Maar dat is buiten onze eigen invloedssfeer om aan te kunnen pakken. Het college geeft aan wel te gaan kijken welke maatregelen we kunnen nemen om de kosten terug te kunnen dringen en ik ben dan ook heel benieuwd welke dat zullen gaan zijn en als dat mogelijk is moeten we dat zeker gaan doen, maar deze kunnen we niet ontlopen. Waar we dan wel voor zouden zijn is dat we dat niet een stijging laten zijn in het vaste tarief, maar een stijging in het variabele tarief. Net zoals we de vorige keer een daling van de kosten hebben laten terugkomen in het vaste tarief. Vinden we dat we nu een stijging van de kosten terug moeten laten komen in het variabele tarief om consistent te blijven en bij ons adagio te blijven dat de vervuiler betaalt.

Ik ben heel benieuwd hoe we onze financiële reserves in gaan zetten voor iets waar we niet voor opzij kunnen gaan. Dat is het versterken van onze stad in alle opzichten en in het bijzonder op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie.