“ Op weg naar duurzame voedselproductie en een vitaal buitengebied in Hof van Twente”, onder deze titel vond op 6 maart een debat- en discussieavond plaats. De avond was georganiseerd op initiatief van D66 kandidaat raadslid Christel de Groot, in samenwerking met PvdA, SP en GroenLinks. Het onderwerp leeft duidelijk bij veel mensen in Hof van Twente. Ruim 70 mensen namen deel aan de avond. De avond begon met een viertal interessante presentaties.

Eerste spreker was Arjan Bonthuis, voorzitter LTO Zuid Twente. Deze gaf aan duurzame voedselproductie een moeilijk thema te vinden. Tegelijkertijd is Nederland op dit moment al een voorbeeld, we zijn zeer efficiënt en we laten al een relatief kleine “foodprint” achter. Verder is er ook plaats voor biologisch, maar de verkopen hiervan laten na een stijging een stabiliserende lijn zien. De prijs van producten bepalen voor een grote mate nog steeds het koopgedrag van de consument.

Eibert Jongsma van Landschap Overijssel gaf aan dat het alle kanten op kan. Hij ziet een grote opgave voor het agrarisch landschap. De landbouw zou zich moeten ontwikkelen van het huidige controlemodel naar een adaptatiemodel, waarbij biodiversiteit wordt ingezet om de bedrijfsvoering te versterken. Een nieuwe leest waarbij natuur, landschap en biodiversiteit daadwerkelijk onderdeel kunnen worden van de bedrijfsvoering op melkveebedrijven.

Marieke de Groot, programmaleider Agro & Food bij de Provincie Overijssel gaf een presentatie over de projecten, de innovatielabs waar de provincie mee bezig is. Verder kwamen de zgn. kennisvouchers en Proof of concepts ter sprake, deze vouchers zijn te verkrijgen voor innovatieve verduurzaming en nieuwe concepten voor Overijssel. Ter plekke vonden de aanwezige inschrijfformulieren gretig aftrek.

Tjeerd de Groot, D66 Tweede Kamerlid, hield een pleidooi over kringlooplandbouw. Dit gaat om het verbeteren van de kringloop tussen akkerbouw en veeteelt. Als je de voedselproductie beschouwt vanuit de kringloop ga je een aantal zaken anders doen, namelijk: meer reststromen in veevoeder gebruiken, werken aan kwaliteitsverbetering van de mest voor organische bemesting, koolstof in de bodem en gewas vastleggen, dierlijke- en plantaardige productie integreren en voedselverspilling aanpakken. De CO2-winst van kringlooplandbouw door steeds minder met voer en voedsel heen en weer te slepen, moet waarde krijgen en onderdeel worden van het nieuwe verdienmodel.

De avond werd afgesloten met een discussie o.l.v. Annemarie Kristen, bekend van de Inspiratieboerderij Hof van Twente. Er ontstond een goede discussie over de kern van de zaak. Belangrijke conclusie van de avond was dat er al veel gebeurd in Hof van Twente, bijvoorbeeld met Mineral Valley. Maar ook dat de schaal van Hof van Twente zich uitstekend leent voor een proeftuin voor kringlooplandbouw, en dat dit ook goed past binnen de projecten waar de provincie zich op richt. D66 wil dat Hof van Twente een voortrekkersrol gaat vervullen op het gebied van kringlooplandbouw.

De avond heeft laten zien dat er voor Hof van Twente kansen liggen op dit gebied. De uitkomsten van de avond worden meegenomen naar een ronde tafelgesprek, dat wordt georganiseerd door de PvdA in samenwerking met SP, GroenLinks en D66 op donderdag 15 maart. Het voornemen is hier een agendavoorstel op te stellen om aan te bieden aan het nieuw te vormen college van B&W.