Altijd weer verbazingwekkend: binnen korte termijn 2,1 miljoen euro uitgeven aan een stukje doorvaarbaar maken en uitgebreide discussies over een Mantelzorgcompliment van 100 euro per Persoon. De realiteit van een raadsavond in Langedijk

Een wisseling van de wacht bij Senioren Langedijk. De heer Bovenkerk vertrok. Voor hem in de plaats mevrouw Greet Hartog (echtgenote van fractievoorzitter A. v.d. Starre). Door het CDA een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) overhandigd aan de burgemeester. De fractie wil alle stukken ontvangen met betrekking tot de aanbesteding aan bureau Berenschot.

Geen steun nader onderzoek kindermishandeling. Bij het onderwerk Lokaal Integraal Veiligheidsplan In het rapport wordt het vermoeden door professionals genoemd dat kindermishandeling in Langedijk is toegenomen, dan wel hoog is. Verontrustend genoeg voor GroenLinks om hierover in een motie nader onderzoek te vragen, extra maatregelen te nemen en hierover te rapporteren. Ondanks de fors hogere cijfers in 2018 (71) t.o.v. de cijfers 2014 (28) lijkt nader onderzoek niet nodig, vond wethouder Reijven: “Vermoedelijk gaat het om vechtscheiding”. Deze insteek werd door de meerderheid van de raad gedeeld. De motie werd afgewezen met 2 stemmen voor (GroenLinks) en 18 stemmen ten (alle overige partijen).

Stuitend Na af en toe heftige discussies tussen voor- en tegenstanders van de plannen een stukje Bomenbuurt doorvaarbaar te maken, lag het collegevoorstel voor een Tracékeuze voor: De Westelijke variant. Herhaling van zetten; zoals al tijden de fora duidelijk was steunt een meerderheid het collegevoorstel. Met uitzondering van CU en GroenLinks. De CU laakt het ontbreken van een solide financiële onderbouwing. Soledad van Eijk, vindt het stuitend: “2,1 miljoen euro uitgeven aan een stukje varen, terwijl elders zonder blikken of blozen wordt bezuinigd”. Een amendement om een van de fietsbruggen te vervangen door een autobrug werd aangenomen met 18 stemmen voor en 2 tegen (GroenLinks). Het uiteindelijke voorstel werd met 17 stemmen voor en 3 stemmen tegen (GroenLinks en CU) aangenomen.

Waardering voor mantelzorgers Door GroenLinks werd een motie ingediend om de regeling Mantelzorgwaardering ook te laten gelden voor mantelzorgers die niet in Langedijk wonen, maar wel zorg verlenen aan een inwoners van Langedijk. Lijkt een simpel verzoek, echter de verwarring was groot. Onjuiste tekst in de regeling, privacy aspecten, voor wie geldt het, termijn, nieuwe regeling, hoeveel al uitgedeeld, voldoende budget? Dat was er: er waren tot nu toe 138 aanvragen, budget was voor 460 mensen. Wethouder Reijven gaf uiteindelijk toe: “tot op dit moment is het niet goed gegaan. Volgend jaar wordt het echt beter.” Wat een alerte mw. Van der Zee (D66) triggerde: en 2018 dan? Reden voor Soledad van Eijk de motie -waarin een verlengde termijn werd gevraagd- wel in te dienen. Deze werd unaniem aangenomen. Tot slot was er een motie van HvL/D66 en GroenLinks waarin werd verzocht een ontmoedigingsbeleid te voeren ten aanzien van het oplaten van ballonnen. Opgelaten ballonnen veroorzaken zwerfvuil, levert een bijdrage aan plastic vervuiling in oceanen en veroorzaakt dierenleed en sterfte. Ook deze motie werd unaniem aangenomen.

Ontoegankelijke brug Dat gold niet voor een andere motie van de CU op de agenda. Deze ging over het verbeteren van de toegankelijkheid van de brug aan het Oxhoofdpad voor wandelaars en fietsers. Dat toegankelijkheid voor minder validen en ouderen sterk zou worden verbeterd was alleen voor GroenLinks een reden om de motie te steunen. “Geen speld tussen de krijgen”, aldus Maurice Schoutsen. Deze mening werd echter niet gedeeld: met 3 stemmen voor (CU, GroenLinks) en overige partijen tegen werd de motie verworpen.

Naluisteren? https://bestuur.gemeentelangedijk.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2019/26-maart/20:00