De Bloembollen-Boulevard, wat is er inmiddels veel over gesproken en geschreven.

Gedurende het seizoen staan langs de randweg van Lisse vier bollenkramen. Omdat het een provinciale weg is, gaat de provincie over de vergunningen. De provincie wil nu dat de gemeente Lisse deze vergunningen gaat afgeven. Wethouder Kees van der Zwet (CDA) staat echter niet te trappelen om deze taak op zich te nemen, die is vast bang voor een lastig dossier op zijn bureau.

Het probleem zit hem in de zogenaamde “droogverkoop van voorjaarsbloeiers”.

De periode maart-mei is niet het goede moment om bijvoorbeeld tulpenbollen te verkopen. Op dat moment hebben de bollen een deel van hun bloeikracht verloren en zijn de resultaten teleurstellend, zegt de Anthos (Koninklijke handelsbond voor boomkwekerij- en bolproducten). Ruud en Louis van Kesteren, twee van de vier kraamhouders aan de boulevard, beweren dat het met de juiste preparatie en instructies wel kan.

Ondertussen…

is er in de gemeenteraad nu drie keer ingesproken over deze kwestie, zijn er vragen gesteld aan de wethouder, vraagt Royal Anthos de gemeenteraad om maatregelen te nemen, is er vorig jaar een evaluatie geweest over de “Bloembollen-Boulevard” waarvan de uitkomst nog steeds niet bekend is, wil de Keukenhof blijkbaar een rol spelen om de verkoop aan de randweg “te optimaliseren”, geeft de wethouder aan dat er meer gegadigden voor de plekken langs de randweg zijn, wordt er veel geschreven in de pers en vragen gemeenteraadsleden zich af of ze bij een vergunningsaanvraag zich wel moeten bemoeien met de kwaliteit van de verkochte waar.

Wat een gedoe, ga koffie drinken en los het op.

Ruud van Kesteren heb ik maar eens uitgenodigd op de koffie, en wat bleek? Ik was de eerste. De Anthos, de Keukenhof, de provincie en de gemeente zijn nog niet eerder het gesprek met hem aangegaan. Ik kan vervolgens melden dat Ruud en Louis Van Kesteren graag de angel eruit halen en bereid zijn vanaf 2020 te stoppen met de droogverkoop van voorjaarsbloeiers. Tegen de wethouder wil ik dan ook zeggen: ga ook eens het gesprek aan met de (andere) kraamhouders, maak afspraken en geef die mensen de komende jaren weer een vergunning. De familie van Kesteren heeft al 50 jaar een bollenkraam in Lisse. Die kramen horen bij de streek, houdt deze traditie in ere!