Een van de breekpunten was de motie om staand drinken toe te staan. Er waren veel ingezonden brieven van verontruste bewoners binnengekomen en door het aannemen van deze motie werden ook enige convenanten, die tussen plaatselijke horeca en bewoners gesloten waren, buiten spel gezet.

 

GroenLinks-raadslid Hans Passenier: “De raad van Maastricht heeft tot onze grote tevredenheid unaniem ingestemd met onze motie die het college vraagt om met de lokale afdeling van Koninklijke Horeca een Green Deal aan te gaan en te onderzoeken op welke manier de horeca in Maastricht gestimuleerd kan worden om de terrasverwarming te verduurzamen. Het is GroenLinks nl. al lange tijd een doorn in het oog om de energieverslindende terrasverwarming te zien branden op bijna lege terrassen. In Tilburg is een dergelijke Green Deal al realiteit.”

Bij de behandeling in de raad op 11 februari over de terrassenverordening werd volgens GroenLinks door menige politieke partij nogal in detail getreden, ook bij de motie van o.a. het CDA over staand drinken. GroenLinks ziet wel dat het staand drinken een sympathieke sfeer geeft en het is zeker gepast bij bepaalde evenementen, maar vindt het regelen daarvan niet passen bij de kaderstellende rol van de raad.

Bovendien gaat het voorbij aan eerder gemaakte afspraken met bewonersgroepen en die afspraken zijn niet voor niets gemaakt. GroenLinks zag zich, toen deze motie werd aangenomen, uiteindelijk genoodzaakt tegen de hele terrassenverordening te stemmen.

Hans Passenier:“ De leefbaarheid in de binnenstad is een groot goed voor GroenLinks en heeft een teer evenwicht. Volgens bewoners is door eerder gemaakte afspraken een leefbare en werkbare situatie ontstaan. Zij zijn nu bang dat het vrijlaten van die oude regel leidt tot meer lawaai en grotere groepen op straat die door het horecapersoneel moeilijker te controleren zijn.”

Over de motie "staand drinken" hebben wij de volgende schriftelijke vragen gesteld: