Op 2 juli 2019 behandelde de gemeenteraad de Kadernota 2020. GroenLinks stemde tegen, omdat het college teveel geld wil steken in stenen en te weinig in de samenleving.

In de Kadernota staan de hoofdlijnen voor de gemeentelijke begroting van het komende jaar. Het college wil veel geld investeren in de hardware van de samenleving: schoolgebouwen, dorpshuizen, kunstgrasvelden, bibliotheken en zwembaden. Dit dreigt ten koste te gaan van de software: de zorg voor ouderen, kinderen, hulpbehoevenden en mensen met weinig inkomen.

Voor GroenLinks is het meest heikele punt een investering van 22 miljoen euro voor een zwembad in Elst, terwijl het college nog geen idee heeft waarom we als gemeente mee willen betalen aan zwembaden en wat voor zwembaden dit moeten zijn. Zo’n enorm investeringsbedrag moet de gemeente jaarlijks afbetalen en houdt dan minder geld over voor andere zaken, zoals goede zorg.

Als de gemeente heel veel spaargeld zou hebben, zou de gemeente dit geld kunnen betalen voor zo’n zwembad. Maar zo goed staat de gemeente er niet voor. De jeugdzorg kost veel meer geld dan gedacht en dat geld kan de gemeente nog maar nauwelijks opbrengen. Als de gemeente ook nog eens vastzit aan de afbetaling van het zwembad, zijn bezuinigingen op zorg en ondersteuning onvermijdelijk.

Voor GroenLinks is dat onacceptabel. Daarom heeft zij in een amendement geprobeerd de investering in het zwembad uit te stellen totdat duidelijk is dat dit niet ten koste gaat van de zorg en ondersteuning van mensen die het minder breed hebben. Het CDA zag hier eigenlijk wel brood in, maar wilde haar eigen wethouder Hol van Financiën niet afvallen en stemde tegen dit amendement.

En zo doemt er na afblazen van het nieuwe gemeentehuis in Elst een nieuw prestigeproject op dat ten koste zal gaan van de samenleving: een zwemparadijs in Elst. Voor GroenLinks alle reden om tegen de Kadernota 2020 te stemmen en te blijven pleiten voor meer investeringen in de samenleving en minder in stenen.

De Kadernota leverde ook kansen op om het beleid voor 2020 bij te sturen. Om dat te bereiken hebben we 4 moties ingediend die allemaal zijn aangenomen! Deze moties hebben betrekking op het bomenbeleid, het behouden van een zwembad in Zetten, een gemeentelijke visie op duurzame mobiliteit en het opzetten van een programma voor raadsleden om bij scholen op bezoek te gaan.

In de politiek moet je samenwerken en dat was bij deze moties niet anders. We zijn blij met de manier waarop we met verschillende partijen, zowel uit de coalitie als de oppositie, op onderwerpen hebben kunnen samenwerken. Zo maken we met de hele raad onze mooie gemeente steeds een beetje mooier!