Wat is politiek bedrijven toch een raar vak. Zo zit je naar een raadsvergadering te kijken met maar liefst 21 agendapunten waaronder belangrijke zaken als bestemmingsplannen, transitievisie warmte, de bestuursrapportage over het 1e kwartaal 2020 en een kritisch rapport van de Rekenkamercommissie. En waar wordt de meeste tijd aan besteed? Juist: aan een reglement van orde inzake de politieke avonden.

Meer dan een uur werd er gesproken over een initiatiefvoorstel, een amendement, een aangepaste versie van het initiatiefvoorstel met een daarbij behorende motie en ook nog een tijdens de vergadering inderhaast ingediend amendement. Voor zover u als lezer het spoor nu al bijster bent, zo waren dat ook de deelnemers aan de vergadering. Er moest diverse keren worden geschorst, sommige fracties stemden verdeeld en de burgemeester gaf een ongevraagd stemadvies aan D66. Pikant detail is dat daardoor D66 tegen haar eigen stemverklaring in vóór een amendement ging stemmen en dat dit er vervolgens weer toe leidde dat een meerderheid van de Raad het hele voorstel wegstemde.

Verschillende raadsleden gaven zelf aan het een beschamende vertoning te vinden. Dat komt ervan als je de breed gedragen evaluatie van een door de raad zelf ingestelde werkgroep over de vergaderstructuur gaat proberen te overtroeven. Suggesties voor aanpassingen die niet door de werkgroep waren gehonoreerd, omdat zij niet op een breed draagvlak konden rekenen werden nu in aangepaste vorm toch op de agenda geplaatst. En dat werd onderbouwd met “opgevangen geluiden uit de wandelgangen” en suggesties over het “functioneren” van onder meer het Presidium, die in ieder geval de voorzitter daarvan flink in het verkeerde keelgat schoten. Genoeg brandstof dus voor een flink vuurtje.

Aan onze fractie lag het niet. Aan het begin van discussie vroegen wij al   om het punt van de agenda te halen. Niet goed onderbouwd, teveel onduidelijkheden en op het laatste moment doorgevoerde aanpassingen waren voor onze fractie de aanleiding om het nu niet in behandeling te willen nemen. Daar dachten de andere partijen helaas anders over. Met als gevolg dat ze nu met schaamrood op de kaken terugkijken op een onverkwikkelijke vertoning.

Onze inzet is en blijft een breed gedragen vergaderstructuur waar alle partijen goed in kunnen functioneren. De vergaderstructuur is een van de instrumenten die de lokale democratie moet versterken. We betreuren dan ook deze gang van zaken. Wel zijn we blij dat de motie die er ligt voor een vervolgonderzoek is aangehouden, zodat we alsnog op zoek kunnen naar een variant die wel op breed draagvlak kan rekenen.