Donderdagavond was tussen 18:30 en 20:00 een avond in de gemeenteraadszaal over de sluiting van de spoedzorg voor kinderen buiten kantoortijden. Alle partijen waren aanwezig en konden vragen stellen over de stand van zaken bij het Waterlandziekenhuis en de sluiting van de afdeling.

Onder Purmerenders leven veel zorgen over de fusie en de gevolgen daarvan. De afgelopen dagen kregen we dan ook veel vragen binnen van inwoners en een aantal daarvan hebben we aan de Raad van Bestuur van het ziekenhuis kunnen stellen. Ook andere partijen hadden, vanuit hun achterban, veel vragen aan het bestuur van de gefuseerde ziekenhuizen. Het moge duidelijk zijn dat veel mensen vinden dat de verhuizing van zorg niet kan: meer dan 3.200 mensen tekenden onze petitie voor het behoud van de huidige kindzorg in Purmerend.

Een van de vragen van de SP kwam van een inwoner die vroeg hoe het moet wanneer iemands kind voor meerdere dagen wordt opgenomen in Hoorn. Vervoer is duur, dus was de vraag wie er opraait voor het dagvervoer van en naar Hoorn al die dagen. Arno Timmermans, bestuursvoorzitter van het ziekenhuis, gaf aan dat deze kosten voor eigen rekening zijn. Wel, zo voegde hij toe, is er de mogelijkheid voor ouders om te overnachten met hun kind in het ziekenhuis in Hoorn, wanneer de ouder dit wenst.

Ook had de SP vragen over de financiële perikelen van het ziekenhuis. Er is een verlies van 9 miljoen euro (dat nu wordt geprobeerd om in te perken), waarvan de helft komt door de hoge kosten van het inhuren van extern personeel. Het ziekenhuis zou wel meer mensen in vaste dienst willen nemen, maar dit zou niet mogelijk zijn door het tekort aan geschikt personeel.

Veel partijen maakten zich tevens, terecht, zorgen over de communicatie vanuit het ziekenhuis naar inwoners. Het verloopt vooral via de (lokale) media, maar niet via het ziekenhuis zelf. Partijen daagden het bestuur uit hier verder over na te denken, omdat het beter is direct vanuit het ziekenhuis belangrijke informatie te delen. Ook de rol van de verzekeraars aan bod. Op vragen hierover gaf Timmermans aan dat zij wel hebben meegepraat over wat er moest gebeuren, maar niet degenen zijn die uiteindelijk zouden besluiten.

SP Purmerend maakte zich ook vooral zorgen over de langere termijn. Wordt het ziekenhuis later niet versoberd tot een polikliniek, of kan het ook failliet gaan? Timmermans gaf aan dit niet te verwachten, maar zei erbij dat de toekomst nooit zeker is. De SP geeft dan ook vooral systeemkritiek op hoe de ziekenhuiszorg nu georganiseerd is: marktwerking in de zorg werkt niet. Ziekenhuizen zijn geen bedrijven en patiënten geen consumenten. De macht van verzekeraars is te groot en die van personeel te klein, als ziekenhuizen tekorten hebben kunnen ze failliet gaan (in plaats van dat de overheid bijspringt) en te veel zorg wordt gecentraliseerd.

Uitkomst van de avond is een helder bestuurlijk verhaal van de kant van het ziekenhuis, maar dat maakt de sluiting natuurlijk niet goed. Toegezegd is, naar aanleiding van een vraag van GroenLinks, dat over een half jaar het ziekenhuis zal rapporteren over de stand van zaken van de verhuizingen.