Volgens Nederlanders wel, blijkt uit onafhankelijk onderzoek van I&O Research in opdracht van GroenLinks.

I&O Research vroeg aan een representatieve groep van 3.035 mensen hoeveel tijd zij willen dat een ziekenhuisverpleegkundige mag besteden aan het echte zorgen, en hoeveel tijd er op mag gaan aan administratie. Hoe ziet een ideale verdeling van een werkweek van ziekenhuisverpleegkundigen eruit?

Het liefst zien Nederlanders dat een ziekenhuisverpleegkundige 81 procent van een werkweek tijd heeft om te zorgen. Dan blijft dus zo'n 19 procent over voor administratie. 

In werkelijkheid houden ziekenhuisverpleegkundigen maar 60 procent over voor zorg, en gaat 40 procent op aan administratie. Dat is zo'n 3 uur per dag, 13 uur per week. Een groot verschil met hoe Nederlanders het liever zouden zien. 

Zowel links als rechts is het eens

De verschillen naar sekse, opleiding, leeftijd of politieke voorkeur zijn verwaarloosbaar: zowel GroenLinks-, D66-, SP-, PvdA-, VVD-, PVV-, FvD-, ChristenUnie als CDA-stemmers vinden dat de ziekenhuisverpleegkundige 81 tot 83 procent van haar of zijn tijd moet kunnen besteden aan de zorg voor patiënten. Er is dus volledige unanimiteit op dit onderwerp. 

En toch gaat er in de zorg steeds meer tijd op aan administratieve rompslop, waardoor er minder tijd overblijft voor het echte zorgen. Bureaucratie wint het steeds vaker van de menselijkheid. En in meer beroepen zie je deze tendens.

Kom in actie

Daarom komen we in actie op zondag 9 september in de AFAS Live. Voor meer waardering, minder administratie, meer personeel en minder werkdruk. Want als we samen strijden kan niemand om ons heen. Kom ook, meld je aan: groenlinks.nl/afas