Al eerder heeft de Partij van de Arbeid aangegeven zich zorgen te maken over mensen met uitzichtloze schulden.

Het is ons bekend dat landelijk de Partij van de Arbeid en de Christen Unie gezamenlijk werken aan een voorstel om als (gemeentelijke) overheid uitzichtloze schulden over te kopen, zodat mensen in een problematische schuldsituatie nog maar één schuldeiser hebben. Dat biedt mensen de rust om te werken aan een oplossing, en weer vooruit te kunnen kijken. (In Nederland gaat het om anderhalf miljoen huishoudens met gemiddeld 14 schuldeisers, cijfers voor Schouwen-Duiveland zijn ons niet bekend.) Tot heden is nog niet bekend of en wanneer bovengenoemd voorstel realiteit wordt.

Deze week werd bekend dat de gemeente Arnhem miljoenen euro’s aan schulden van inwoners kwijtscheldt. De gemeente betaalt 2,3 miljoen euro om de schulden van enkele honderden inwoners kwijt te schelden. Dit om te voorkomen dat deze inwoners dieper in de financiële problemen komen. De kwijtschelding geldt voor inwoners die hun schulden de afgelopen drie jaar niet hebben kunnen aflossen, maar daar wel alles aan hebben gedaan door aan de betalingsverplichtingen te voldoen. De hoogte van de bedragen kan variëren van 500 tot mogelijk 20.000 euro.

Zou Schouwen-Duiveland het voorbeeld van Arnhem kunnen volgen?

Om hier meer over te weten te komen heb ik aan het college van B & W de volgende vragen gesteld:

Is het college bekend met het bericht ‘Gemeente Arnhem scheldt schulden van honderden inwoners kwijt’? Wat vindt het college van de nieuwe Arnhemse regels en aanpak met betrekking tot oninbare schulden bij de gemeente? Hoeveel mensen op Schouwen-Duiveland hebben drie jaar of langer een betalingsregeling bij de gemeente en om welk bedrag gaat het in totaal? Wanneer worden de schulden van onze inwoners die een betalingsregeling hebben bij de gemeente, volgens de huidige regels, kwijtgescholden? Welke mogelijkheden ziet het college om, net als de gemeente Arnhem, de schuld kwijt te schelden van inwoners die al drie jaar lang een betalingsregeling bij de gemeente hebben? Per wanneer zouden de nieuwe regels kunnen gaan gelden? Ziet het college mogelijkheden om de kosten hiervan te betalen? Welke mogelijkheden ziet het college om, als het college nieuwe regels opstelt, samen op te trekken met energiemaatschappijen, zorgverzekeraars en woningbouwcorporaties?

Het bericht Kwijtschelding van schulden verscheen eerst op PvdA Schouwen-Duiveland.