De afgelopen maanden is er in de media (terecht) veel aandacht voor het belang van jongerenwerkers. Zij zijn “geen luxe, maar bittere noodzaak”. In 2018 bleek al dat de inzet van jongerenwerk een belangrijke bijdrage kan leveren aan het beheersen van de zorgkosten. Onderzoek uit 2019 liet zien dat jongerenwerk ook bijdraagt aan het realiseren van de inhoudelijke transformatiedoelen van gemeenten. Door de eigen verantwoordelijkheid en mogelijkheden van jongeren te versterken, door jongeren te ondersteunen bij het vinden van hulp en door jongeren met zware problematiek stabiel te houden. 

Het takenpakket van jongerenwerkers is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Ze spelen een rol in het voorkomen dat zware vormen van jeugdzorg nodig zijn, dat jongeren op het criminele pad raken, et cetera. Tegelijkertijd werd begin 2020 duidelijk dat het aantal jongerenwerkers in Brabant de afgelopen jaren niet is vergroot. In Tilburg is het aantal fulltime jongerenwerkers tussen 2014 en 2019 zelfs afgenomen met bijna 20% (van 38 naar 31) Dat is fors. Deze ontwikkeling baart de fracties van GroenLinks, PvdA en SP zorgen. Juist het versterken van jongerenwerk in onze wijken en buurten, maakt het mogelijk om de zo gewenste beweging naar preventie te maken. Volgens GroenLinks, PvdA en SP spelen jongerenwerkers een onmisbare rol in het realiseren van de ambitie dat alle kinderen een eerlijke kans krijgen om zich positief te ontwikkelen en toe te werken naar een gezonde en gelukkige toekomst.

Ook in het bestuursakkoord is afgesproken dat jongerenwerk één van de onderwerpen is waar we in ons jeugdbeleid extra accent op leggen. De meerwaarde van de inzet van jongerenwerk wordt ook benadrukt vanuit het oogpunt van veiligheid . Graag stelt Sanne Heijndijk van GroenLinks samen met Bea Miris van de PvdA en Kees van Ham van de SP de volgende vragen aan het college;

1. Vindt het college ook dat de inzet van jongerenwerkers onmisbaar is in de strijd voor een gezonde en gelukkige toekomst voor alle Tilburgse jongeren? 2. Herkent het college het signaal dat er steeds meer wordt gevraagd van jongerenwerkers? 2a. Hoe heeft het takenpakket van de jongerenwerkers in Tilburg zich in de afgelopen jaren ontwikkeld? 3. Op welke manier wordt vormgegeven aan de uitspraak uit het bestuursakkoord om een extra accent te leggen op jongerenwerk? 3a. Hoe verhoudt zich dit tot de daling van het aantal jongerenwerkers in de afgelopen jaren? 4. In reactie op de cijfers rondom het aantal fulltime jongerenwerkers, heeft de gemeente Tilburg aangegeven dat ook andere organisaties die zich bezighouden met preventieve ondersteuning voor (kwetsbare) jongeren, zoals de buurtsportcoaches, worden gesubsidieerd. 4a. Kan het college aangeven om hoeveel fte dit in totaal gaat en waar deze concreet voor worden ingezet? 5. Eind 2019 werd bekend dat de gemeente Amsterdam €12 miljoen gaat investeren in jongerenwerk. Welke plannen heeft het college om de inzet van jongerenwerk in Tilburg te versterken? 6. Hoe borgt het college de structurele inzet van jongerenwerkers, wetende dat preventie om een lange adem vraagt?