Om de zwakke financiële positie van onze gemeente, veroorzaakt door de voortdurende tekorten binnen het sociaal domein en de hoge schuldenlast, te verbeteren, heeft  het College een voorstel gedaan met daarin de kaders voor een pakket aan ombuigingen dat in samenspraak met de bewoners tot stand moet komen.

De opgave is flink: er moet 5,6 miljoen euro gevonden worden om een sluitende begroting voor 2020 e.v. op te leveren en daarnaast moet ook de schuld in stappen terug worden gebracht. Het College stelt voor eerst het tekort in de exploitatie terug te brengen (5,6 miljoen euro) en dan de schuld terug te dringen.  Er zijn 3 knoppen waar aan gedraaid kan worden om dit voor elkaar te krijgen: besparingen op de voorzieningen, verhoging van de inkomsten (subsidies en ozb) en bijstellen van de ambities. De D66 fractie heeft op donderdag 21 februari bij de bespreking van het voorstel aangegeven zich te kunnen vinden in deze opgave en de drie te hanteren knoppen.

Waar D66 grote moeite mee heeft, is de manier waarop het College voortelt de inwoners te betrekken: in april wordt 1 week consultatie met de inwoners ingepland en erg veel lijkt  er voor hen op dat moment niet meer te kiezen. Het College gaf bij de bespreking aan ongemak te voelen bij het gekozen participatieproces, maar niet anders te kunnen, gegeven de tijd en complexiteit van  het onderwerp.

Deze invulling van “participatie” staat wel heel ver af van de gezamenlijke wens uit het raadsprogramma om bij de besluitvorming meer gebruik te willen maken van de kennis en expertise van onze inwoners. Je zou zeggen dat een Raad die zich zo duidelijk uitspreekt om inwoners meer bij het bestuur te betrekken zich raadsbreed in zou spannen om dit voorstel te wijzigen. Maar niets is minder waar.

D66 deed, samen met de ChristenUnie,  tijdens de bespreking een poging de rest van de fracties op andere gedachten te brengen door te komen met een alternatief voorstel met daarin een terughoudender rol voor de Raad en een grotere rol voor de inwoners. Helaas werd duidelijk dat het niet lukte, ondanks de uitgebreide bespreking van dit voorstel waarin argumenten over en weer werden uitgewisseld,  de meerderheid daarin mee te krijgen. Teleurstellend!

D66 gaf  daarop een korte stemverklaring af waarin het onderstreepte dat de fractie zich volledig kan vinden in de voorgestelde opgave van 5,6 miljoen euro, de schuldenreductie en het gebruik van de drie hiervoor genoemde knoppen, maar grote bezwaren blijft houden bij het voorgestelde participatieproces, omdat dit haaks staat op onze wens inwoners meer te betrekken en de dorpen in te gaan.

We zullen aan deze wens daarom de komende weken zelf een invulling geven door als D66 in verschillende dorpskernen in gesprek te gaan met inwoners en zo ideeën te inventariseren en optimaal gebruik te maken van hun kennis en expertise. Wordt vervolgd!